Anglijoje - Romos gladiatorių šešėlis  (3)

Archeologai Didžiojoje Britanijoje galimai atrado puikiai išsilaikiusias gladiatorių kapines. Šiaurinėje Anglijos dalyje iškastiems 80 skeletų būdingi sunkūs sužalojimai, įprasti Romos amfiteatruose. Palaikai palaidoti laikotarpiu tarp pirmo - ketvirto mūsų eros amžiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimai atskleidė, kad daugelis palaikų priklausė stambių kaulų ir didesnio nei vidutinio ūgio vyrams. Daugelis kūnų buvo nukirsdinti ir, kaip atrodo, palaidoti laikantis pagarbos.

Gladiatoriai buvo treniruoti kariai, kurie linksmino romėnų minias negailestingai kaudamiesi tarpusavyje arba su laukiniais žvėrimis.

„Vienas svarbiausių įrodymų [kad tai - gladiatorių palaikai] yra didelio plėšrūno - liūto, tigro arba lokio - įkandimo žymė ant vieno skeleto klubų ir peties, tikriausiai gauta arenoje", - sako tyrimo vadovas Kurtas Hunter-Mannas. Kitų specialistų nuomone, mažai tikėtina, kad vyras būtų buvęs užpultas tigro eidamas namo.

Daugumos skeletų viena ranka buvo stipresnė nei kita. Tai papildomas įrodymas, kad rasti palaikai priklausė gladiatoriams.

„Rankų asimetrija yra būdinga treniruotėms su ginklais, kurios prasideda paauglystėje, - sako K. Hunter-Mannas. - Iš romėnų užrašų mes žinome, kad kai kurie gladiatoriai savo profesiją pasirinko labai jauname amžiuje."

Mokslininkai taip pat svarstė galimybę, kad skeletai buvo ne gladiatorių, o karių, tačiau šią teoriją paneigia daug begalvių kūnų . Rodydami gailestį dėl baisių sužalojimų per kovas, gladiatoriams romėnai dažnai nukirsdavo galvas.

Palaikams akivaizdžiai parodyta pagarba: kapuose rasta keramikos dirbinių ir paaukotų gyvūnų kaulų. Taigi atkrenta ir versija, kad mirusieji buvo nusikaltėliai.

Jorkas, įsikūręs į šiaurę nuo Londono, buvo vienas didžiausių miestų Romos imperijai priklausiusioje Didžiosios Britainijos dalyje. Ekspertų nuomone, čia kartais užsukdavo keliaujančios gladiatorių trupės ir surengdavo pasirodymų.

Archeologai Jorko skeletus aptiko 2003-iaisiais, vertindami vietovės tinkamumą naujų namų statybai. Paaiškėjo, kad senovės Romoje čia buvo didelės užmiesčio kapinės. Pradėjus kasinėti, atrasti 80 palaikų; specialistai 23 skeletus rado vietinio gyventojo sode už namo.

„Tai tarptautiniu mastu svarbus atradimas, - teigia dr. Michaelas Wysockis, Centrinio Lankašyro universiteto antropologas. - Taip puikiai išsilaikiusių gladiatorių kapinių nėra niekur kitur pasaulyje".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)