Dėl nežinomų priežasčių mergaitės bręsta vis anksčiau  (27)

Dabartinės kartos mergaičių lytinis brendimas vidutiniškai prasideda joms nesulaukus nė 10 metų, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Šio reiškinio priežastys kol kas neaiškios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausio tyrimo rezultatai užminė mokslininkams mįslę dėl tokio reiškinio priežasčių ir sukėlė rimtą susirūpinimą dėl galimo ankstyvo lytinio brendimo poveikio paauglių sveikatai ir ankstyvėjančiam lytiniam aktyvumui, skelbia „Telegraph.co.uk“.

Danijos mokslininkai nustatė, kad šiuo metu krūtų vystymasis mergaitėms prasideda sulaukus vidutiniškai 9 metų ir 10 mėnesių – beveik 1 metais anksčiau, nei 1991-aisiais, kai buvo atliktas analogiškas tyrimas. Šio fenomeno priežastys kol kas neaiškios, tačiau specialistai linkę įtarti blogos mitybos įpročius ar maisto produktuose esančias tam tikras chemines medžiagas, teigiama pranešime.

Pasak leidinio, minėtasis tyrimas rėmėsi pačiais naujausiais 2006 m. Danijoje atlikto išsamaus vaikų sveikatos tikrinimo duomenimis. Ekspertai mano, kad tokia pati tendencija šiuo metu stebima ir D. Britanijoje. JAV atliktų tyrimų duomenys taip pat patvirtina ankstyvesnį mergaičių lytinį brendimą.

Mokslininkams kelia susirūpinimą, kad vos pradinėse klasėse besimokančios mergaitės nėra pakankamai pasiruošusios permainoms, susijusiomis su lytinio brendimo pradžia, o hormonų poveikis ankstyvesniame amžiuje gali padidinti pavojų ateityje susirgti krūties vėžiu.

„Mus labai nustebino, kad vos per 15 metų įvyko toks pasikeitimas, - sakė Kopenhagos universitetinės ligoninės Raidos ir reprodukcijos skyriaus vedėjas Andersas Juulas. – Jei mergaitės subręsta anksčiau, jos jaunesniame amžiuje susiduria su paauglystės problemomis, ir tampa mažiau atsparios ligoms vyresniame amžiuje“.

Pasak jo, numanomos tokio reiškinio priežastys specialistams turėtų kelti susirūpinimą. „Tai aiškus ženklas, kad kažkas daro poveikį mūsų vaikams – galbūt greitasis maistas, aplinkoje esančios cheminės medžiagos ar fizinio aktyvumo trūkumas“, - pareiškė Andersas Juulas.

Pasak specialistų, anksčiau prasidėjęs lytinis brendimas reiškia, kad mergaičių organizmą ilgiau veiks hormonas estrogenas, laikomas vienu iš krūties vėžio rizikos veiksnių. Be to, dėl to didėja susirgimo širdies ir kraujagyslių ligomis pavojus.

Mokslininkai mano, kad žmonių lytinį brendimą veikia visa eilė sintetinių cheminių medžiagų, tarp jų bisfenolis A – plastikas, naudojamas vidinėje gaiviųjų gėrimų skardinių dangoje ir kūdikių buteliukuose.

Kopenhagos universitetinės ligoninės specialistai šiuo metu tiria mergaičių kraujo ir šlapimo mėginius, bandydami nustatyti tiesioginį ryšį tarp bisfenolio A ir ankstyvos lytinės brandos, sakoma pranešime.

Kita galima šio reiškinio priežastis gali būti netinkama mityba. Dabartiniai vaikai valgo daugiau, nei ankstesnių kartų atstovai, yra stambesni ir neretai būna nutukę.

Pasak mokslininkų, lytinės brandos amžius jau seniai mažėja. XIX amžiuje mergaitės lytiniškai bręsti pradėdavo sulaukusios maždaug 15 , o berniukai – maždaug 17 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (27)