NASA perspėja apie artėjančią „šimtmečio“ kosminę audrą  (40)

Maždaug 2013 metais Žemę turėtų užgriūti itin galinga Saulės audra, vykstanti tik kartą ar du per vienos žmonių kartos gyvenimą, perspėjo NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors šiuo metu Saulėje nematyti didėjančio aktyvumo požymių, ir mokslininkams tai jau kelia susirūpinimą, žymiausi JAV nacionalinės Aeronautikos ir kosmoso administracijos heliofizikai tvirtina, kad po poros metų Žemę gali ištikti „triuškinamų“ padarinių technologinei civilizacijai turėsianti Saulės magnetinė audra.

Kai artimiausiais metais Saulė „prabus“ iš ilgai užsitęsusio „snaudulio“ ir pasieks savo aktyvumo ciklo viršūnę, Žemei smogs precedento neturinti magnetinė audra. Magnetinės energijos žybsnis bus toks stiprus, kad Žemę nutvilkęs šios superaudros „žaibas“ gali sukelti „katastrofiškų padarinių“ įvairių pasaulio šalių nacionalinio saugumo, sveikatos apsaugos ir gelbėjimo tarnybų veiklos sritims, jei laiku nebus imtasi reikiamų priemonių, rašo „Telegraph.co.uk“.

Mokslininkai mano, kad itin stipri magnetinė audra Saulėje gali sugadinti pačią įvairiausią elektroninę įrangą, pradedant greitosios pagalbos tarnybų ir ligoninių įranga, bankų sistemomis ir oro eismo kontrolės priemonėmis, baigiant kasdieniniais įrenginiais – namų kompiuteriais, skaitmeniniais grotuvais ir GPS imtuvais. Kadangi žmonės labai priklauso nuo magnetinei energijai jautrių elektroninių įrenginių, kosminė „superaudra“ gali pridaryti milijardinių nuostolių ir vyriausybėms sukelti „potencialiai pribloškiančių“ problemų, teigiama pranešime.

„Mes žinome, kad ji artėja, bet nenutuokiame, ką ji gali pridaryti, – britų dienraščiui „Daily Telegraph“ sakė NASA Heliofizikos padalinio vadovas daktaras Richardas Fisheris. – Ji sutrikdys ryšių sistemas, įskaitant palydovus ir automobilių navigacijos įrangą, oro transportą, bankines sistemas, mūsų kompiuterius, viską, kas naudoja elektroniką. Ji pasauliui sukels labai rimtų problemų. Didelės teritorijos liks be elektros energijos, o atitaisyti žalą bus sunku, tam prireiks daug laiko.“

Pasak mokslininko, galingi Saulės magnetiniai žybsniai trumpam pakeis Žemės magnetinį lauką, elektroninės sistemos paprasčiausiai nustos veikusios. Tokie perspėjimai nuskambėjo per praėjusią savaitę Vašingtone (JAV) surengtą „Space Weather Enterprise Forum 2010“ konferenciją, kurioje dalyvavo NASA mokslininkai, politikai, vyriausybės atstovai ir ekspertai.

Nors mokslininkai ir anksčiau yra perspėję apie galimas stiprių magnetinių audrų Saulėje pasekmes (apie tai esame rašę ir mes: išsamus Scientific American straipsnis "Kaip pasitiksime didžiulę Saulės audrą?", "Didžiulės Saulės audros gali paralyžiuoti ekonomiką, perspėja ekspertai", "Saulės žybsniai gali nutraukti 2012 m. Olimpiados transliacijas"), daktaro R. Fisherio paskelbtas pranešimas apie gresiantį pavojų yra pats išsamiausias iš visų, kuriuos yra padarę NASA atstovai, pastebi dienraštis.

Pasak R. Fisherio, tokios audros, kurių metu temperatūra Saulėje gali padidėti iki daugiau nei 5500 laipsnių pagal Celsijų, įvyksta vos porą kartų per žmogaus gyvenimą, skelbia „Telegraph.co.uk“.

Saulės magnetinės energijos ciklo viršūnė paprastai pasiekiama kas 22 metai, tuo tarpu maksimalus Saulės aktyvumas – dėmių jos paviršiuje skaičius – būna didžiausias kas 11 metų. R. Fisherio teigimu, maždaug 2013 metais abu šie įvykiai sutaps, sukeldami itin stiprią Saulės spinduliuotę.

Mokslininko teigimu, tokios superaudros metu dideli pasaulio plotai gali keliems mėnesiams likti be elektros energijos, nors jis pabrėžė, kad tokia tikimybė nėra didelė. Esą kur kas labiau tikėtina, kad tam tikri regionai, pavyzdžiui, šiaurės Europos šalys ir D. Britanija, kuriuose veikia „trapios“ elektros energijos sistemos, kelioms valandoms arba net dienoms liks be elektros energijos. Pasak jo, vyriausybės žino apie gresiantį pavojų ir turi jam ruoštis panašiai kaip ir artėjančiam audrų sezonui, nors niekas nežino, kokio masto žalą jis padarys.

„Manau, šiuo metu svarbiausia yra tai, kad šiuolaikinė visuomenė labai priklauso nuo elektronikos, mobiliųjų telefonų ir palydovų – nepalyginamai labiau, nei per ankstesnes tokio stiprumo audras. Tai sukels rūsčias ekonomines pasekmes. Mes tai vertiname labai rimtai. Poveikis ekonomikai gali būti toks pat, kaip po labai stiprios audros ar uragano“, - sakė jis.

Prieš 2 metus JAV nacionalinė Mokslų akademija perspėjo šalies vyriausybę, kad didelis Saulės aktyvumas gali iškart „išjungti“ energetikos sistemas, GPS įrangą, nutraukti finansines paslaugas, oro eismą, sutrikdyti pavojaus atveju naudojamas radijo ryšio priemones.

Daktaras R. Fisheris paragino imtis reikiamų atsargumo priemonių, įskaitant rezervinių sistemų kūrimą ligoninėse bei jėgainėse ir palydovų pervedimą į „saugaus veikimo“ režimą. „Jei žinote, kad artėja pavojus, ir turite pakankamai laiko pasiruošti, imtis reikiamų priemonių, galite išvengti bėdos“, - sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(1)
(3)

Komentarai (40)