JAV sukurta genetiškai pakeista „superlašiša“  (36)

JAV bendrovei „AquaBounty Technologies“ leista veisti jos sukurtas genetiškai pakeistas lašišas, kurios yra 2 – 3 kartus didesnės už „normalias“ ir užauga kelis kartus greičiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„AquaBounty Technologies“ atstovų teigimu, bendrovė gavo pirminį JAV Maisto ir vaistų administracijos leidimą pradėti veisti komerciniam naudojimui skirtas genetiškai pakeistas Atlanto lašišas (Salmo salar). Pasak dienraščio „Daily Mail“, netrukus šios „superlašišos“ gali atsidurti ant pietų stalo įvairiose pasaulio šalyse.

Kad priverstų genetiškai modifikuotas lašišas augti greičiau, JAV bendrovės genų inžinieriai manipuliavo žuvų augimą skatinančiais hormonais. Į Atlanto lašišą buvo įterpti jūrinės vėgėlės ir karališkosios lašišos (Oncorhynchus tshawytscha) genai, skatinantys augimo hormonų gamybą.  Praėjus metams nuo lašišos mailiaus išsiritimo, genetiškai pakeistos lašišos vidutiniškai užaugdavo iki 1,340 kg svorio, tuo tarpu paprastos Atlanto lašišos – tik 0,663 kg. Skelbiama, kad „AquaBounty Technologies“ išvestos genetiškai pakeistos žuvys pasiekia prekybai tinkamą svorį per 18 – 24 mėnesius, tuo tarpu „normalioms“ lašišoms tam prireikia 30 mėnesių.

Bendrovės atstovai nepritaria „lašišų Frankenšteinu“ šias genetiškai pakeistas žuvis vadinančių kritikų argumentams ir tvirtina, kad „visais aspektais“ jos yra identiškos Atlanto lašišoms. Po pirminio JAV Maisto ir vaistų administracijos pritarimo komerciniam genetiškai pakeistų lašišų naudojimui bendrovė tikisi, kad jas bus galima pradėti veisti jau šiais metais. Teoriškai „superlašišos“ restoranuose ir parduotuvėse gali pasirodyti iki 2012 metų, teigia dienraštis.  Pasak jo, iš visko sprendžiant ant tokių žuvų pakuočių prekybos centruose bus pažymėta, jog tai – genetiškai pakeisti organizmai. Tačiau taisyklės nereikalauja, kad tokie perspėjimai būtų įtraukti į restoranų meniu, todėl gali būti, jog klientai taip ir nesužinos valgę „superlašišą“, teigiama pranešime.

Įdomu tai, kad ši žuvis nėra pirmasis genetiškai modifikuotas žmogaus maistui skirtas vandens gyvūnas. Prieš tris mėnesius publikavome straipsnį apie tai, jog komercinei rinkai jau paruošti ir genetiškai modifikuoti upėtakiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (36)

Susijusios žymos: