Vidutinė Žemės temperatūra gegužę buvo aukščiausia nuo 1880 metų  (15)

Vidutinė pasaulinė Žemės paviršiaus temperatūra gegužę buvo aukščiausia nuo 1880 metų, taip pat atnaujinti kalendorinio pavasario ir sausio-gegužės laikotarpio temperatūros rekordai. JAV nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų valdybos (NOAA) paskelbtais duomenimis, gegužės mėnuo tęsia klimato rekordų "ruožą": šilčiausias stebėjimų istorijoje buvo ir 2010 metų kovas bei balandis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NOAA, aukšta temperatūra buvo didžiojoje Žemės sausumos dalyje. Didžiausios temperatūros anomalijos užfiksuotos Šiaurės Amerikos rytuose, Brazilijos ir Europos rytuose, Azijos pietuose, Rusijos rytuose ir Pusiaujo Afrikoje. Anomališkai žemos temperatūros atvejų buvo Šiaurės Amerikos vakarinėje dalyje, Argentinos šiaurėje, Azijoje ir Europos vakaruose, rašoma NOAA spaudos tarnybos pranešime.

Klimatologų duomenimis, vidutinė pasaulinė Žemės paviršiaus temperatūra gegužę buvo 0,69 laipsnio Celsijaus didesnė nei vidutinė XX amžiaus temperatūra (14,8 laipsnio).  Balandį šis rodiklis buvo 14,5 laipsnių Celsijaus - 0,75 laipsnio didesnis už atitinkamą vidutinį lygį.

Mokslininkai taip pat pažymi, kad ledo plotas Arktyje gegužę sudarė vidutiniškai 13,1 mln. kv. km - tai 3,7 proc. mažiau nei vidutinis šio mėnesio rodiklis 1979-2000 metų duomenimis. JAV nacionalinio sniego ir ledo informacijos centro (NSIDC) duomenimis, ledas Arkties regione tirpo 50 proc. greičiau nei paprastai.

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: