Kiekvienas žmogus per gyvenimą nukeliauja trilijoną kilometrų. Kaip tai įmanoma?  ()

Net jei nemėgstate keliauti ir likti namuose, vis tiek judate daug toliau, nei manote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienas žmogus Žemėje, net jei visą gyvenimą praleis nejudėdamas savo namuose, vis tiek keliaus. Taigi, koks yra vidutinis atstumas, kurį žmogus gali įveikti per gyvenimą? Atsakymas priklauso nuo to, ar Žemę laikote savo transporto priemone, rašo „Space“.

Jei kalbėtume apie atstumą Žemėje, kurį vidutinis žmogus įveikia per savo gyvenimą, tai yra nuo 50 iki 80 000 km. Nors kai kurie ypač keliauti mėgstantys žmonės įveikia kur kas daugiau. Palyginimui, Žemės pusiaujo ilgis yra maždaug 40 000 km.

Žemė visiškai apsisuka aplink savo ašį per 24 valandas, o tai reiškia, kad kiekvienas planetos žmogus su ja sukasi 1500 km/val. greičiu. Tai reiškia, kad vidutiniškai per 80 gyvenimo metų kiekvienas žmogus įveikia maždaug 1 milijardo km atstumą.

Be to, kad Žemė sukasi apie savo ašį, ji taip pat sukasi aplink Saulę vidutiniu 30 km/s greičiu. Tai yra, per 80 gyvenimo metų kiekvienas žmogus „nuvažiuoja“ 80 milijardų km.

Tuo pačiu metu Žemė juda erdvėje kaip Saulės sistemos dalis, kai Saulė sukasi aplink Paukščių Tako centrą. Mūsų žvaigždė tokį apsisukimą užbaigia per vadinamuosius galaktikos metus, kurie atitinka 230 milijonų Žemės metų. Palyginimui, gyvybė mūsų planetoje atsirado maždaug prieš 17 galaktikos metų, o Saulė mirs maždaug po 25 galaktikos metų. Dėl Saulės judėjimo savo orbitoje aplink mūsų galaktikos centrą kiekvienas žmogus per 80 metų nukeliauja 600 milijardų km.

 

Tačiau Paukščių Takas taip pat nestovi vietoje ir juda erdvėje. Pirma, visos galaktikos tolsta viena nuo kitos dėl visatos plėtimosi. Antra, kiekviena galaktika turi savo judėjimą – vadinamąjį specifinį greitį. Šiuo metu Paukščių Takas susilieja su Andromedos galaktika ir abiejų galaktikų bendros gravitacinės įtakos pakanka, kad būtų įveiktas Visatos plėtimosi poveikis. Taigi maždaug po 5 milijardų metų dvi galaktikos susidurs ir pradės virsti viena galaktika.

 

Be to, Paukščių Takas juda link Mergelės spiečiaus, kuris yra didžiulis galaktikų spiečius, esantis už 65 milijonų šviesmečių. Pats Mergelės spiečius ir visos aplinkinės galaktikos juda link Didžiojo Attraktoriaus – gravitacinės anomalijos, kuri yra mūsų galaktikų superspiečiaus, vadinamo Laniakea, centras. Dėl šio judėjimo per 80 gyvenimo metų kiekvienas žmogus „nukeliauja“ maždaug 1,5 trilijono km.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()