Įprastus akinius 2011 m. pakeis elektroniniai (Video)  (17)

Europą kitais metais pasieks JAV išrasti įprastus dviejų židinių akinius pakeisiantys elektroniniai akiniai, automatiškai keičiantys lęšių židinio nuotolį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujos kartos akinius išrado JAV bendrovės „PixelOptics“ specialistai. Pranešama, kad JAV jie bus pradėti pardavinėti jau šiais metais, o Europos rinką pasieks 2011-aisiais, skelbia „Telegraph.co.uk“. Šie elektroniniai akiniai, automatiškai prisitaikantys prie skirtingu atstumu žmogaus matomų objektų, gali įprastus bifokalinius akinius paversti praeities dalyku, teigiama pranešime.

Elektroninių akinių lęšiuose esantis skystųjų kristalų sluoksnis priklausomai nuo per jį leidžiamos silpnos elektros srovės keičia lęšių refrakcijos savybes, ir akinių židinio nuotolis automatiškai pritaikomas prie žmogaus stebimų objektų, kad ir kur – arti ar toli – jie būtų. Tradiciniai dviejų židinių (bifokaliniai) akiniai, kuriuos, kaip manoma, XVIII a. devintąjį dešimtmetį JAV išrado Benjaminas Franklinas, naudoja du įvairaus stiprumo lešius. Tačiau kai kurie tokius akinius, padedančius sufokusuoti žvilgsnį į arti ir toli esančius objektus, naudojantys žmonės skundžiasi, kad dėl mažo regėjimo kampo, verčiančio juos judinti galvą skaitant, svaigsta ir skauda galva.

Tuo tarpu „PixelOptics“ išrasti elektroniniai akiniai gali būti vienu jų rėmuose įrengto mažo mygtuko paspaudimu pritaikyti žūrėjimui į skirtingu atstumu esančius objektus. Skirtingai nuo įprastų bifokalinių akinių, leidžiančių sufokusuoti žvilgsnį tik į „arti“ ir „toli“ esančius objektus, elektroniniai leidžia pasirinkti visą eilę tarpinių padėčių.

Be to, tokių akinių židinio nuotolis automatiškai pakeičiamas, kai judesio daviklis rėmeliuose užfiksuoja, jog žmogus pažvelgė žemyn, pavyzdžiui, atsiversdamas knygą.

Pasak „PixelOptics“ prekybos Europoje vadovo Peterio Ziemano, šie elektroniniai akiniai buvo kuriami ir tobulinami 10 metų. „Skystieji kristalai keičia refrakcijos indeksą veikiami elektros srovės, todėl tokius akinius dėvintys žmonės akimirksniu gali persijungti iš žiūrėjimo į tolį į skaitymo režimą. Judesio daviklis, panašus į naudojamus „iPhone“ telefonuose, padeda nustatyti, kada žmogus ima skaityti knygą ar laikraštį, ir automatiškai pakeičia lęšių židinio nuotolį“, - sakė jis.

Pranešama, kad JAV šiuo metu vyksta „PixelOptics“ elektroninių akinių bandymai. Bendrovės atstovai tikisi, kad jiems pasibaigus naujovė šios šalies rinką pasieks dar iki šių metų pabaigos. Kitų metų viduryje šiuos akinius planuojama pateikti ir D. Britanijos rinkai.

Šiame vaizdo siužete - „PixelOptics“ sukurtos technologijos galimybių pristatymas „Vison Expo“ parodoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)