Iškeltas Žemės 3D žemėlapius sudarinėsiantis palydovas (Video)  (0)

Iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane pirmadienio rytą pakilusi Rusijos ir Ukrainos raketa nešėja „Dniepr“ į orbitą iškėlė Vokietijoje pagamintą palydovą „TanDEM-X“, skirtą erdviniams Žemės paviršiaus žemėlapiams sudarinėti, pranešė „BBC News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad praėjus 15 minučių nuo starto palydovas atsiskyrė nuo paskutiniosios „Dniepr“ pakopos. Šis kosminis aparatas buvo išvestas į su Saule sinchronizuotą orbitą, jos aukštis – apie 514 km, posvyrio kampas – maždaug 97 laipsniai. Tokia orbita skriejantis palydovas virš bet kurio Žemės taško praskrenda maždaug tuo pat vietiniu saulės laiku. Dėl to fotografuojant planetos paviršių visame plote išlaikomos beveik tos pačios apšvietimo sąlygos – o tai labai tinka kartografiniams darbams. „TanDEM-X“ orbitoje turėtų išbūti 3 metus. Jis 3D žemėlapius sudarinės siųsdamas į Žemės paviršių mikrobangas ir pagal signalų vėlinimą nustatinėdamas tiriamų planetos paviršiaus rajonų aukštį. Iš žemumų signalas į palydovą grįš po ilgesnio laiko, nei iš kalnuotų vietovių - pagal vėlavimo laiką sistema nustatytis reljefo aukštį.

Naujasis palydovas veiks kartu su 2007 m. į orbitą iškeltu savo „dvyniu“ – kosminiu aparatu „TerraSAR-X“. Jų orbitos bus labai arti viena kitos – jas skirs tik minimalus 200 metrų atstumas.

Abiejų palydovų tandemas leis mokslininkams sudaryti viso Žemės paviršiaus 3D žemėlapius, kurių raiška bus kiek didesnė nei 2 metrai viename vaizdo taške. Vien tik „TerraSAR-X“ duomenų pagrindu sukurtų žemėlapių raiška neviršija 10 metrų, teigiama pranešime.

Kaip veiks palydovai, pasakojama šiame video siužete - tiesa, įgarsinimas vokiečių kalba, bet ir jos nesuprantant video animacija yra pakankami informatyvi.

Šiame video siužete - paruošiamieji palydovo iškėlimo darbai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: