Lietuvoje vyraujantys drėgni orai itin palankūs uodams veistis  (9)

Pastaruoju metu Lietuvoje vyraujantys drėgni orai itin palankūs uodams veistis, teigia ekspertė. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medicinos entomologės Mildos Žygutienės, uodams, kurie veisiasi tik vandens telkiniuose, palanki buvo ir gausi sniego žiema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Buvo labai daug sniego. Ankstyvųjų, šalčiamėgių rūšių kiaušiniai pradeda vystytis jau sniego polaidžio vandenyje. Sniego turėjome daug, todėl visi grioviai, visos duobelės, visos balos buvo užpildytos vandeniu ir tikrai buvo puikios sąlygos vystytis. (...) Paskui jau link vasaros, vėlgi lietūs, tos drėgmės stokos tikrai nėra, ir visos kitos rūšys pradėjo vystytis," - BNS sakė M.Žygutienė.

Jos teigimu, poilsį ir darbą Lietuvos gamtoje trukdo apie 30 skirtingų rūšių uodai. Vieni jų, pasak ULAC atstovės, kiaušinius deda tik kartą, kiti, prieš tai gavę kraujo, dauginasi keletą kartų.

"O vystosi nuo kiaušinio iki suaugusio priklausomai nuo vidutinės paros temperatūros. Jie turi optimalias vystymosi ribas. Dabartinė temperatūra ir yra būtent tokia, kuri labai tinkama jų vystymuisi," - tvirtino specialistė.

Pasak M.Žygutienės, nuo uodų veisimosi "išgelbėti" galėtų tik daugeliui vandens susitelkimo vietų grasinanti sausra. Taip pat - stiprus ir ilgas lietus, "suplakantis" uodus.

Tuo metu į Nemuną pasienyje su Baltarusija kasmet pilamas biologinis preparatas, skirtas žmonėms ir gyvūnams pavojingų kraujasiurbių mašalų lervų naikinimui, kovoti su uodais nepadeda.

"Iš esmės neturi jokio ryšio šitas epizodas, kadangi veisyklos skiriasi. Uodai stovinčiame vandenyje veisiasi, o upiniai mašalai - greitai tekančiame," - pasakojo ULAC specialistė.

Jos teigimu, priemonių apsisaugoti nuo uodų yra pakankamai - pirmiausiai, šviesūs rūbai ir repelentai, uodus atbaidančios medžiagos. Apsisaugoti nuo uodų antpuolio, pasak ULAC atstovės, taip pat padeda eteriniai aliejai ir aromatinės žvakės.

"Tik reikia labai įdėmiai viską skaityti, nesupainioti, ką galima uždarose patalpose ir ką galima atviram ore naudoti," - perspėja ULAC medicinos entomologė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: