Radiokarboniniais metodais patvirtinta Senovės Egipto istorijos chronologija  (2)

Ekspertai, naudodamiesi radiokarboninio datavimo metodu, patvirtino Senovės Egipto istorijos chronologiją, praneša BBC. Radiokarboninio datavimo metodas parodė, kad Egipto senosios, viduriniosios ir naujosios karalysčių chronologija iš tikrųjų yra tiksli.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai tyrė faraonų kapavietėse rastų augalų sėklų, įskaitant ir iš karaliaus Tutanchamono kapo paimtų pavyzdžių, amžių. Žurnale „Science“ savo išvadas paskelbę mokslininkai teigia, kad kai kurie pavyzdžiai yra daugiau kaip 4500 m. senumo. Egipto radinių amžiaus nustatymas radiokarboninio (radioaktyviosios anglies izotopų) datavimo metodu nėra naujovė. Vis dėlto, šį kartą, pasak mokslininkų, Egipto istorijos chronologijai patvirtinti jie papildomai panaudojo labai tikslų statistinį metodą.

"Patys pirmieji datavimo bandymai buvo atliekami su senovės Egipto archeologiniais radiniais, kurių amžius buvo tiksliai žinomas. Taip buvo bandoma patikrinti metodo patikimumą", sako Cranfield universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkas Endriu Šortlandas (Andrew Shortland). "Dabar pirmą kartą istorijoje mes sugebėjome šį metodą pritaikyti tokiu tikslumu, kad galime datavimą atlikti visiškai priešingu eiliškumu. Pavyzdžiui, galime nustatyti, ar Egipto istorijos chronologija yra tiksli ar ne. Anksčiau radiokarboninis metodas nekėlė didelio pasitikėjimo, kadangi jo paklaidos buvo palyginti didelės. Tačiau dabar, jį pasitelkdami, mes galime rekonstruoti skirtingus istorijos fragmentus", aiškina specialistas.

Šis projektas suvienijo Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Australijos ir Izraelio mokslininkus. Mokslininkams pavyko nustatyti 211 iš įvairių muziejų kolekcijų paimtų augalų, sėklų ir papiruso pavyzdžių amžių.

„Pavyzdžiui, mes naudojome sėklas ir augalus iš Tutanchamono kapo, kurių laikmetis yra labai tiksliai nustatytas. Taip pat mes naudojome sėklas, paimtas iš po Sacharos dykumos piramide buvusio kambario, iš karaliaus Džosero valdymo laikotarpio“, - teigė Christopheris Ramsey‘us. "Laimei, mums pakako vos grūdo dydžio mėginių", priduria specialistas.

Karalius Džoseras buvo vienas iš trečiosios dinastijos senosios karalystės faraonų. Manoma, kad Sacharoje esanti laiptuota Džosero piramidė yra seniausia akmeninė Egipto piramidė. Dr. C. Ramsey‘aus komanda sugebėjo nustatyti tikslų laikotarpį, kada šis karalius valdė Egiptą – nuo maždaug 2691 m. pr. m. e. iki apytikriai 2625 m. pr. m. e. Mokslininkai nustatė, jog Džoseras valdė daug anksčiau nei buvo manoma iki šiol. Tačiau šis anksčiau vyravusios chronologijos "neatitikimas", specialistų teigimu, bendro Egipto istorijos vaizdo iš esmės nekeičia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)