Kosminis laivas „Progress“ iš antro mėginimo prisijungė prie TKS  (4)

Rusijos kosminis laivas „Progress“ prisijungė prie Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) Rusijos tarnybinio modulio „Zvezda“ agregatų skyriaus, sekmadienio vakarą pranešė Pamaskvyje esančio Skrydžių valdymo centro atstovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Prisijungimas atliktas automatiniu režimu 20 val. 17 min. Maskvos laiku“, - sakė agentūros pašnekovas. Maždaug po trijų valandų, patikrinę susijungimo hermetiškumą ir suvienodinę slėgį tarp „Progress M-06M“ ir TKS kosmonautai atidarė pereinamąjį liuką.

Iš pradžių buvo numatyta susijungti su stotimi penktadienio vakarą, bet automatinė suartėjimo ir susijungimo sistema „Kurs“ likus 2-3 km iki stoties sugedo ir pradėjo erdvėlaivį tolinti nuo jos. Kosmonautai mėgino prisijungti rankiniu režimu, bet jiems tai nepavyko, ir „Progress“ praskriejo pro TKS.

Šeštadienį Skrydžių valdymo centras pakoregavo kosminio laivo orbitos aukštį, kad būtų galima tiksliai susijungti. Sistemos „Kurs“ veikimas sutriko jau antrąjį kartą iš eilės. Gegužės 1 dieną TKS įgulai teko rankiniu režimu atjungti krovininį kosminį laivą „Progress M-05M“.

Krovininį kosminį laivą „Progress M-06M“ nešančioji raketa „Sojuz-U“ startavo trečiadienį 19 val. 35 min. iš Baikonūro kosmodromo. Per dvi paras trukusį skrydį automatiniu režimu į stotį erdvėlaivis tris kartus pakoregavo savo orbitą.

„Progress M-06M“ atgabeno į TKS 2 630 kg įvairių krovinių, tarp jų 877 kg degalų, TKS bakuose laikomoms atsargoms papildyti, 250 kg degalų stoties orbitai pakoreguoti, 300 kg geriamojo vandens ir 51 kg deguonies balionuose.

Kosminis laivas atgabeno į TKS 266 kg rusiškų maisto produktų ir 426 kg Amerikos krovinių, skaitmeninę fotokamerą, taip pat aparatūros ir įrenginių Rusijos moksliniams eksperimentams.

Taip pat atgabenta nauja televizijos kamera, kuria bus filmuojami Europos krovininių erdvėlaivių ATV prisijungimai prie stoties. Televizijos kamera bus pritvirtinta prie modulio „Zvezda“ per Rusijos kosmonautų išėjimą į atvirą kosmosą, numatytą liepos 26 dieną.

„Progress M-06m“ - šeštasis naujos serijos kosminis laivas. Jame įrengta patobulinta skrydžio valdymo sistema ir vidaus matavimų sistema. Kosminiame laive vietoj skaitmeninio skaičiavimų komplekso „Argon-16“ įrengta moderni skaitmeninį skaičiavimo mašina CVM, kuri yra 10 kartų mažesnė ir lengvesnė už ankstesnį kompleksą.

Analoginė telemetrinė sistema pakeista skaitmenine mažų gabaritų informacine telemetrine sistema. Naujovės leido padidinti aparatūros veikimo greitį ir sumažinti jos dydį, todėl atsilaisvino vieta papildomiems 80 kg krovinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)