Mokslininkai ketina padidinti "laimingųjų dobilų" kiekį  (13)

Kaip žinia, rasti keturlapį dobilą – laimės ženklas. Todėl, kad jų pasitaiko itin retai. Beveik kaip ir paparčio žiedų. Tačiau viskas keičiasi. Mokslininkai ketina netrukus padidinti laimingųjų kiekį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie surado geną, kuris lemia, kiek lapų turės dobilas. Gamtoje keturlapis baltasis dobilas (Trifolium repens) išauga vienu atveju iš 10 000. Kiti mutantai iš savo gentainių tarpo išsiskiria spalva arba lapų forma. Iki šiol selekcininkai ir genetikai nežinojo, kaip tie unikalūs požymiai paveldimi.

Ankstesni tyrimai liudijo, kad šis dobilas nuolat išaugdavo su keturias ir daugiau lapų, kol jo genome neatsirado genas, blokuojantis šį požymį. Džordžijos universiteto JAV tyrėjai atrado, kad keturlapiai mutantai išauga tuomet, kai šio geno modifikuota versija pašalina minimą draudimą. Be to, jie surado geną, kuris lemia raudoną lapų spalvą.

Vadinasi, dabar selekcininkai galės veisti „laimingus“ keturlapius dobiliukus. To reikia ne tik laimės kiekiui padidinti. Ūkininkai mėgsta ganyklas papildyti baltais dobilais, kadangi juose gausu baltymų. Be to, jie efektyviai suriša azotą. Taigi, daugiau lapelių - daugiau maistingųjų medžiagų. Dabar belieka laukti, kol mokslininkai atras būdą pražydinti papartį. Juk laimės niekad nebus per daug, dainavo A. Mamontovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)