Teks atsisakyti pasimatymų žvakių šviesoje. Danų mokslininkai nustatė pavojų kvėpavimo takams  ()

Keptuvėje čirškantis kepsnys ir žvakių šviesoje paskendęs kambarys – skamba kaip romantiško pasimatymo pradžia. Tačiau Orhuso universiteto Visuomenės sveikatos katedros mokslininkai iš dalies paprieštarautų. Naujausias jų tyrimas rodo, kad tam tikri namų kvapai gali pakenkti lengva astmos forma sergantiems jauniems žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mūsų tyrimas rodo, kad patalpų oro tarša, kurią sukelia maisto ruošimo ir degančių žvakių dūmai, gali sukelti neigiamą poveikį sveikatai, pavyzdžiui, dirginimą ir uždegimą jauniems asmenims, kurie serga lengva astma“, – sako Orhuso universiteto Visuomenės sveikatos katedros mokslininkė Karin Rosenkilde Laursen.

Be kita ko, tyrėjų komanda nustatė ir DNR pažeidimo bei kraujo uždegimo požymių, kuriuos sukelia ore skrajojančios kenksmingos dalelės, rašoma mokslo tyrimų svetainėje „Science Daily“.

Kai įjungiame orkaitę, dedame keptuvę ant kaitlentės ar uždegame žvakes, uždaroje patalpoje susidaro itin smulkių dalelių ir dujų, kurias vėliau įkvepiame.

Ankstesni tyrimai parodė, kad šios dalelės ir dujos gali būti kenksmingos sveikatai. Tačiau šis danų tyrimas išsiskiria tuo, kad tyrėjai daugiausia dėmesio skyrė poveikiui jauniems asmenims, sergantiems lengva astma, kurių amžius nuo 18 iki 25 metų, tirti.

„Tyrimo metu pastebėjome, kad net ir labai jauni asmenys, kurie serga lengva astma, gali patirti diskomfortą ir neigiamą poveikį, jei maisto gaminimo ar žvakių deginimo metu patalpa nėra tinkamai vėdinama“, – sako tyrėja.

 

Ir nors tyrime didžiausias dėmesys yra skiriamas kvėpavimo takų ligomis sergantiems asmenims, mokslininkai primena, jog žiemos metu padidėjęs žmonių noras užsidegti žvakių ir rečiau vedinti namus dėl šilumos taupymo, taip pat kelia riziką sirgti plaučių, širdies, kraujagyslių lygomis bei vėžiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: