Prancūzijos medikai pacientui persodino visą veidą  (3)

Prancūzijos medikai 35 metų pacientui atliko sėkmingą viso veido – akių vokų, ašarų latakų ir kt. – persodinimo operaciją. 12 val. trukusi operacija birželio 26–27 dienomis atlikta pacientui, pristatomam tik kaip „Jerome“. Jo veidą subjaurojo genetinis sutrikimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galvos chirurgas Laurentas Lantieri operaciją pavadino pirmąja pasaulyje, nes jos metu pirmą kartą persodinti ašarų latakai ir akių vokai. Panašios šiais metais Ispanijoje atliktos procedūros metu persodinta didžioji veido dalis, bet ne ašarų latakai.

L. Lantieri, kuris iki šiol jau atliko 4 dalines arba beveik pilnas veido transplantacijas, naujienų agentūrai AFP dar prieš operaciją teigė, kad ašarų latakų sujungimas ir akių vokų pakeitimas yra „ypač didelis iššūkis“. „Mano pacientas laikosi gerai. Jis vaikšto, valgo, kalba. Ant jo naujojo veido ėmė augti barzda“, – teigė medokas, operaciją atlikęs Paryžiaus priemiestyje esančioje Creteil Henri-Mondor ligoninėje. „Pirmą kartą į save pažvelgęs veidrodyje, jis į viršų pakėlė abiejų rankų nykščius. Jis šios transplantacijos laukė dvejus metus. Jis labai laimingas“, – vietos dienraščiui „Parisien“ teigė L. Lantieri.

L. Lanitieri komanda 2007 metais operavo kitą pacientą, kenčiantį nuo tokio pačio genetinio sutrikimo – Von Recklinghauseno ligos. Jo atveju auglys buvo toks didelis ir baisus, kad vyras negalėjo nei tinkamai kalbėti, nei valgyti. Tačiau praėjus mažiau nei 13 mėnesių po transplantacijos, jis dirbo visą darbo dieną ir teigė, kad visiškai integravosi į visuomenę.

Veido transplantacijos metu nuo mirusio žmogaus visiškai nuimamas veidas, kartu su burna ir akių vokais, ir vėliau persodinamas kitam pacientui. Naudojant mikroskopą, sujungiami nervai ir kraujagyslės. „Mes esame pirmieji, atlikę viso veido persodinimo operaciją, įskaitant akių vokus ir ašarų latakus. Aš didžiuojuosi, kad tai atlikta Prancūzijoje“, – cituojamas L. Lantieri. Anot jo, operaciją atliko dešimties žmonių komanda, o tai mažiau nei ankstesniais atvejais.

Panašios operacijos atliktos ir anksčiau. Balandį 30 medikų komanda Vall d`Hebron universiteto ligoninėje pranešė atlikusi viso veido persodinimo operaciją jaunam vyrui, susižalojusiam per automobilio avariją. Tačiau pasaulinė chirurgų bendruomenė nepripažįsta, kad tai buvo viso veido persodinimas, kadangi nebuvo paliesti akių vokai ir kakta. Iki šiol atlikta maždaug dešimt dalinių arba viso veido persodinimo operacijų, penkios jų, o taip pat ir pirmoji 2005 metais, – Prancūzijoje.

Pirmosios operacijos metu 38 metų šuns apkandžiotai Isabelle Dinoire persodinta donoro nosis, lūpos ir smakras. Procedūrą Amiens ligoninėje atliko veido chirurgijos profesorius Bernardas Devauchelle. 2006 metais lokio sužalotam pacientui veido transplantacija atlikta Kinijoje. Vyras mirė praėjus dviem metams, kai nustojo vartoti vaistus, turinčius užtikrinti, kad transplantato organizmas neatmestų. 2009 metais L. Lantieri ir jo kolegos atliko pirmąją pasaulyje operaciją, kurios metu persodinta dalis veido ir abi rankos.

Veido persodinimas laikomas viena sudėtingiausių chirurginių procedūrų. Ją apsunkina mikrochirurginė procedūra, kurios metu sujungiami nervai ir kraujagyslės, be to, yra didžiulė rizika, kad recipiento imuninė sistema persodintą audinį atmes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: