Saturno žieduose aptikti milžiniški propeleriai  (2)

NASA pranešė apie Saturno žieduose aptiktas milžiniškas propelerio formos struktūras, kurias veikiausiai suformavo nematomi šios planetos palydovai. Šias specifines struktūras kai kuriuose Saturno žiedų sistemos žieduose užfiksavo kosminis zondas „Cassini“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis atradimas reiškia, kad mokslininkams pirmą kartą pavyko stebėti atskirų Saturno žiedų sistemoje skriejančių objektų orbitas, atskyrus juos nuo daugumos žiedų, kurie sudaryti iš ledo ir dulkių. „Šių disko formos objektų stebėjimas suteikia retą galimybę tokiu dideliu mastu tyrinėti, kaip iš jauną Saulę supusios disko formos medžiagos formavosi ir sąveikavo planetos. Tai leidžia mums pamatyti, kaip Saulė sistema įgavo dabartinę savo išvaizdą“, – sakė viena iš „Cassini“ vaizdo duomenų programos vadovų Carolyn Porco.

„Cassini“ perduotose Saturno žiedų sistemos propelerių nuotraukose matyti kelių tūkstančių kilometrų ilgio dariniai. Ieškodami atsakymo, kaip jie susidarė, mokslininkai tikisi sužinoti, kaip formuojasi nuolaužų diskai aplink kitas žvaigždes. Šio tyrimo rezultatai pristatyti žurnalo „Astrophysical Journal Letters“ liepos 8 dienos numeryje, teigiama portalo "Space.com" pranešime.

„Cassini“ programos mokslininkai Saturno žiedų sistemoje jau anksčiau buvo pastebėję į dvisraigčius propelerius panašius objektus, tačiau jie buvo mažesni, nei tie, kurie aptikti dabar. Pirmą kartą tokie objektai buvo užfiksuoti 2006 m. vadinamajame „propelerių žiede“, esančiame Saturno A žiedo viduryje. Šie propeleriai iš tiesų yra tarpai žiedą sudarančioje medžiagoje. Tokias properšas suformuoja mažieji Saturno palydovai. Šiai neformaliai dangaus kūnų klasei yra priskiriami objektai, kurie yra mažesni už žinomus Saturno ir kitų planetų palydovus, tačiau didesni už Saturno žiedus sudarančias daleles. „Cassini“ programos mokslininkų skaičiavimais, tokių mažųjų Saturno palydovų gali būti milijonai. Šie palydovai „išvalo“ kosminę erdvę aplink save ir nuotraukose būna panašūs į propelerius, tačiau yra per maži, kad pajėgtų „išsivalyti“ visą savo orbitą aplink Saturną, kaip, pavyzdžiui, jo palydovai Dafnė ir Panas. Tačiau NASA mokslininkai skelbia dabar aptikę naują didesnių ir retesnių mažųjų palydovų, skriejančių dar toliau nuo Saturno esančioje A žiedo dalyje, grupę. Šie didesni objektai suformavo propelerius, kurie yra šimtus kartų ilgesni už anksčiau aptiktuosius. Tokie propelerių formos dariniai yra iki kelių tūkstančių kilometrų ilgio ir kelių kilometrų pločio. Šie Saturno žieduose skriejantys palydovai žiedo medžiagą – ledą ir dulkes – „nustumia“ iki 500 metrų aukščiau ir žemiau žiedo plokštumos. Tai kur kas daugiau, nei tipiško Saturno žiedo storis, kuris siekia apie 10 metrų.

Per ketverius metus trukusį propelerių Saturno žieduose tyrimą „Cassini“ programos mokslininkai priėjo išvadą, kad aplink šią planetą skrieja dešimtys tokius milžiniškus darinius formuojančių mažųjų palydovų. 2005 – 2009 m. „Cassini“ Saturno žiedų sistemoje ne vieną kartą nufotografavo 11 milžiniško dydžio propelerių. Pasak naujausio tyrimo vadovo Matthew Tiscareno, stebėjimų metu buvo nustatyta, kad didieji propeleriai šiek tiek keičia savo orbitas skriedami aplink Saturną, tačiau tokio reiškinio priežastys dar nežinomos.

Šiuo metu zondas „Cassini“ skrieja pernelyg toli nuo Saturno žiedų, kad galėtų nufotografuoti juose esančius mažuosius palydovus. Tačiau NASA mokslininkai, remdamiesi atliktais skaičiavimais, mano, kad didžiuosius propelerius formuojančių mažųjų palydovų skersmuo yra apie 1000 metrų, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: