Mokslininkai siūlo šaudyti daugiau vilkų, plėšrūnų gynėjai tam prieštarauja  (28)

Lietuvoje vis didėjant vilkų populiacijai, mokslininkai siūlo didinti jų sumedžiojimo kvotas ir ilginti medžioklės sezoną. Anot jų, ypač medžioti reikėtų šuns kraujo turinčius vilkus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo metu vilkų gynėjai tvirtina, kad medžioklė tik dar padidins mišrūnų skaičių.

Šių metų kovą Lietuvoje jų buvo ne mažiau kaip 270 vilkų, rodo Aplinkos ministerijos (AM) užsakymu Gamtos tyrimų centro atliktas tyrimas. Daugiausia vilkų užregistruota nuolat jų gausa pasižyminčiuose Švenčionių (34) ir Varėnos (27) rajonuose, po dešimt ir daugiau - Jurbarko, Kretingos, Šakių, Šiaulių, Tauragės ir Trakų rajonuose.

Padaugėjo atvejų, kai šie gyvūnai gyvena didesnėmis grupėmis.

Vilkų visai neužregistruota Ignalinos, Kėdainių, Prienų, Skuodo ir Zarasų rajonuose, pranešė AM. "Mokslininkams apibendrinus tyrimo metu surinktą medžiagą paaiškėjo, kad vilkų medžioklė dabar pernelyg ribojama. Kadangi šių gyvūnų gausėja, jie padaro ir daugiau žalos gyvulių augintojams. Pernai tai sukėlė neigiamą visuomenės reakciją", - teigiama AM pranešime.

Optimizuoti vilkų populiacijos dydį, mokslininkai mano, padėtų didesnės sumedžiojimo kvotos ir ilgesni medžioklės terminai. Siūloma per būsimąjį medžioklės sezoną kvotą padidinti iki 50-60 vilkų. Tuose rajonuose, kur jie vasarą ir rudenį padaro daugiausia žalos gyvulių augintojams, mokslininkai pataria šių gyvūnų populiaciją reguliuoti ir ne medžioklės sezono metu - 2011 metais leisti iki sezono pradžios sumedžioti 10 vilkų.

Anot pranešimo, šios priemonės taikytinos tol, kol nusistovės Lietuvai optimalus populiacijos dydis - apie 200 vilkų. Mokslininkai siūlo gerokai sumažinti šuns kraujo turinčių vilkų skaičių didinant sumedžiojimo kvotas tuose rajonuose, kur tokie vilkai yra paplitę.

Tuo metu Gamtos apsaugos asociacijos "Baltijos vilkas" pirmininkas pavaduotojas Andrejus Gaidamavičius įsitikinęs, kad vilkų medžioklė naudinga tik medžiotojams. Anot jo, tai nesprendžia vilkų populiacijos problemos. A.Gaidamavičius sakė, kad jų tyrimai parodė, jog dalis vilkų turi šuns genų, o būtent tai ir yra neatsakingos medžioklės pasekmė.

"Medžioklė suardo natūralius barjerus kryžmintis vilkams ir šunimis. Kai vilkų šeima išardoma dėl medžioklės, patelės sutikusios miške su šunimi užuot puolusios, kryžminasi. Tokiu būdu dėl medžioklės mišrūnų atsiras dar daugiau. Tik natūralios atrankos būdu vilkų veislė gali išsigryninti", - tvirtino A.Gaidamavičius.

Pavyzdžiu jis rodė Lenkiją, kur jau 12 metų draudžiama vilkų medžioklė ir jokių mišrūnų nėra. Anot "Baltijos vilko" atstovo, naminius gyvulius nuo plėšrūnų geriausiai apsaugotų Tatrų aviganiai. Tokie šunys jau atvežti keturiems ūkininkams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (28)

Susijusios žymos: