Rastas 400 žmonių nužudęs grybas-žudikas  (22)

Nustatyta, kad grybukas, apie kurį mokslininkai neturi beveik jokios informacijos, lėmė 400 netikėtų mirčių Kinijoje, praneša BBC. 30 metų per lietingą sezoną rekordiškai daug vieno iš Yunnano provincijos miestelio žmonių mirė staiga sustojus širdžiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po penkerius metus trukusių tyrimų Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro tyrėjai teigia nustatę šių mirčių kaltininką. Šis grybas-žudikas turi tris toksines aminorugštis, teigia ekspertai.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad mirčių, sukeltų vadinamojo Yunnano staigios mirties sindromo, padaugėdavo per lietingą sezoną (nuo birželio iki rugpjūčio).

"Išgirdome neįtikėtinų istorijų, kaip žmonės tiesiog mirdavo vidury pokalbio, – žurnalui „Science“ teigė kardiologas Zhang Shu, taip pat dalyvavęs tyrimuose. – Apie du trečdaliai aukų likus kelioms valandoms iki mirties patirdavo tokius simptomus kaip dažnesnis širdies plakimas, pykinimas, galvos svaigimas, traukuliai ir nuovargis.

Iš pat pradžių šį tyrimą apsunkino kalbos barjeras ir tai, kad Yunnano provincijos miestai atokūs. Vis dėlto 2008 metais mokslininkai atkreipė dėmesį, kad minėtų grybų dažnai buvo randama mirusiųjų namuose.

Yunnano provincija garsėja laukiniais grybais. Didžioji dalis jų brangiai eksportuojami į kitas valstybes. Šeimos, parduodančios brangius grybus, valgo grybus-žudikus, mat jie neturi vertės – per maži ir paruduoja, vos išrauti. Kampanija, kuria siekta įspėti žmones nevalgyti mažų grybukų, padėjo sumažinti mirčių skaičių. Šiais metais tokių mirčių atvejų neužfiksuota.

Mokslininkai tęsia tyrimus, norėdami išsiaiškinti, kodėl šie grybai sukelia tokias siaubingas pasekmes. Nors tyrimų metu nustatyta, kad grybuose yra toksinų, jų kiekis nepakankamas, kad jų suvalgęs žmogus mirtų.

Manoma, kad grybuose esantys toksinai galėjo reaguoti su didele bario koncentracija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (22)

Susijusios žymos: