Išrastas naujo tipo melo detektorius  (12)

Jutos valstijos universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė naujo tipo poligrafą – melą fiksuojantį prietaisą. Jis veikia stebėdamas tiriamųjų žmonių akių obuolių judesius ir vyzdžių išsiplėtimą, teigiama universiteto pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, naujasis melo detektorius detektorius fiksuoja laiką, per kurį perskaitomas ir pakartojamas tiriamajam užduotas klausimas, registruoja, kiek trunka atsakymo apmąstymas, o taip pat fiksuoja žmogui kalbant daromas klaidas. Kitaip tariant, skirtingai nuo dabar naudojamų melo detektorių, fiksuojančių emocinę (fiziologinę) tiriamųjų reakciją į užduodamus klausimus, naujasis prietaisas registruoja suvokimo (kognityvinės) reakcijos požymius.

Nustatyta, kad melavimui smegenys turi pasiruošti kiek ilgiau, o apie tai liudija ir papildomai sugaištas laikas, ir daromos klaidos. Jutos universiteto mokslininkai yra sudarę statistinį modelį, skiriantį tiesą nuo melo kone sekundės dalies tikslumu.

Pasak tyrėjų, eksperimentų metu jiems pavyko pasiekti puikių rezultatų. Naujasis prietaisas esą niekuo nenusileidžia įprastiniam poligrafui ar net lenkia jį, nors naujasis tyrimo metodas tėra tik pradiniame raidos etape.

Pasak amerikiečių mokslininkų, lyginant su poligrafu jų išrastas melo detektorius yra pigesnis ir paprastesnis naudoti. Jis sudarytas iš vaizdo kameros ir specialios programinės įrangos. Šiuo prietaisu galima naudotis nepriklausomai nuo to, kokia yra gimtoji tiriamo asmens kalba. Be to, tikrinimo sensas trunka 5 kartus trumpiau, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(1)

Komentarai (12)