Galvijų pašarą "paskaninus" kariu, metano emisijos sumažėja 40%  (12)

Būdų šiltnamio efektui sumažinti ieškantys Didžiosios Britanijos mokslininkai atrado naują (ir skanų) ginklą prieš žemės ūkyje sukuriamas metano emisijas - karį. Pasirodo, jog du šio prieskonio komponentai - kalendra ir ciberžolė - avių ir karvių skrandžiuose veikia kaip antibiotikai, naikinantys metaną išskiriančias bakterijas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, jog, pridėdami kario į galvijų maistą, fermeriai galėtų sumažinti gyvūnų metano emisijas iki 40 procentų. Metanas, žinoma, yra tik viena iš daugelio šiltnamio efektą skatinančių dujų, ir nors jo kiekiai nėra tokie dideli, kaip anglies dvideginio, jo šilumos atspindėjimo savybės yra daugiau kaip 20 kartų stipresnės. Nustatyta, jog viena avis per dieną išskiria apie 0,7 kubinės pėdos (0,02 kubinio metro) metano. Karvės daug daugiau prisideda prie ekologinės "betvarkės" - kiekviena iš jų kasdien į atmosferą paskleidžia beveik 0,51 kubinio metro metano.

Analizuojant šį procesą plačiau, metano gamybos procesui reikalingą energiją bakterijos pasisavina iš maisto, todėl gyvūnas iš jo suvartojamo maisto savo organizmui gauna mažiau maistinių medžiagų. Tačiau, atlikdami bandymus su kario prieskonius sudarančiais komponentais, Newcastle universiteto mokslininkai atrado, jog sumalata kalendra, patalpinta į avies skrandžio sultis imituojantį tirpalą, metano išsiskyrimą sumažino 40%. Ciberžolė metano išsiskyrimą sumažino 30%, o kmynai - 22%.

Prieskoniai metano emisijas sumažina, veikdami kaip antibiotikai - jie nužudo maistines medžiagas į metaną perdirbančias bakterijas, tuo pat metu leisdami klestėti "gerosioms" metano negaminančioms bakterijoms. Tokį patį efektą būtų galima išgauti naudojant tradicinius antibiotikus, tačiau mitybos produktų rinkoje jau ir taip gausu įvairiausių farmacinių priedų, todėl mokslininkų nuomone, kario panaudojimas būtų paprastesnė ir saugesnė alternatyva.

Bandymuose naudotos bakterijos buvo paimtos iš avies virškinamojo trakto. Karvių ir avių viduriai yra panašūs, todėl tyrinėtojai įsitikinę, kad eksperimentiniai rezultatai tiriant karves ir net ožkas bus analogiški. Tiesa, tyrime pamiršta paminėti, kaip karis veikia metano gamybą žmogaus organizme, tačiau neabejotina, kad jo poveikiu vienareikšmiškai pasitikėti nederėtų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)