Astronomai aptiko žvaigždę-milžinę (Video)  (12)

Astronomai tyrinėdami kosmosą aptiko didžiausią iki šiol žinomą žvaigždę-milžinę. Nustatyta, kad jos masė yra 265 kartus didesnė už Saulės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis mokslininkų net negalėjo įsivaizduoti, kad tokio dydžio žvaigždžių apskritai esama. Grupėje kosmoso objektų identifikuota žvaigždė R136a1, kurios masė yra 265 kartus didesnė už Saulės. Tai jai garantuoja pirmąją vietą tarp visų šiai dienai žinomų didžiausių žvaigdžių.

Objektų grupę kosmose atrado P. Crowtherio suburta astronomų komanda. Žvaigždė-milžinė buvo pastebėta stebėjimų Čilėje metu naudojant VLT teleskopą. Taip pat buvo naudojamasi informacija, kurią anksčiau buvo perdavęs kosminis teleskopas „Hubble“.

Įspūdingas R136a1 žvaigždės dydis nulemia ir kitas jos rekordines savybes. Tarkim, jos ryškumas galėtų būti bent 10 milijonų kartų didesnis, nei Saulės. Tuo tarpu iki šiol pati didžiausia žvaigždė Cygnus OB2-12 už Saulę "tėra" ryškesnė tik 6 milijonus kartų. Tuo pačiu, R136a1 paviršiaus temperatūra gali siekti apie 40 tūkstančių laipsnių Celsijaus - beveik 7 kartus daugiau nei Saulės atveju.

Kad pasiekti tokias fizines savybes, astronomų skaičiavimu dar prieš "gimimą" žvaigždė turėjo būti sunkesnė už Saulę ne mažiau kaip 320 kartų. Tai reiškia, jog žvaigždės gali susidaryti iš daug sunkesnių objektų, nei manyta iki šiol.

Astronomai tyrinėjo NGC 3603 ir RMC 136a spiečius – kosmoso sritis, kuriose iš dujų ir dulkių formuojasi žvaigždės. NGC 3603 spiečius, kosminiais atstumais vertinant, yra gana arti – vos už 22 tūkst. šviesmečių nuo Žemės. RMC 136a spiečius yra šiek tiek toliau – maždaug 165 tūkst. šviesmečių nuo Žemės.

Šiame regione mokslininkai pastebėjo dar tris žvaigždes, kurių dydis gal ir nebus rekordinis, bet jos priklausys labai didelių žvaigždžių grupei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(3)

Komentarai (12)