NASA paskelbė dar vieną Marso paviršiaus žemėlapį  (0)

Į vieną visumą apjungus palydovo „Mars Odyssey“ THEMIS kamera darytas nuotraukas NASA paskelbė sukūrusi internete tiksliausią iki šiol Marso paviršiaus žemėlapį. Į naująjį žemėlapį buvo sujungta apie 21 000 THEMIS per pastaruosius aštuonerius metus gautų planetos paviršiaus nuotraukų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

THEMIS (Thermal Emission Imaging System) vaizdo kamera veikia regimosios ir infraraudonosios šviesos diapazone. Vienas iš programos mokslininkų - Arizonos valstijos universiteto darbuotojas Philipas Christensenas aiškino, jog sudarinėjant šį žemėlapį buvo naudojamas JAV Geologinės tarnybos, sumodeliavusios THEMIS optikos ypatumus, parengtas kartografinis tinklelis. Tai leido ištaisyti kamerai būdingų iškraipymų ir pasiekti didelį žemėlapio detalių tikslumą – tai leido sumažinti paklaidos dydį iki kelių pikselių.

Maksimaliai jį išdidinus Marso paviršiuje matomi 100 metrų dydžio objektai. NASA atstovai praneša, kad šiuo metu tai yra pats tiksliausias Marso žemėlapis, nors kai kurios planetos sritys yra nufotografuotos ir dar didesne raiška nei kad pateikiama šiame žemėlapyje. Be to, visi norintys gali rankiniu būdu koreguoti nuotraukas gerinant jų kokybę – tam siūloma naudotis Be a Martian projektu.

Susidomėję naujuoju žemėlapiu jį gali išbandyti dvi versijas – pirmoji yra skirta lėtesniam ryšiui, antroji leidžia peržiūrėti vaizdus pačia didžiausia raiška.

Priminsime, jog neseniai rašėme apie dar vieną Marso žemėlapį, sudarytą iš NASA palydovo „Mars Reconnaissance Orbiter“ ir marsaeigių padarytų nuotraukų. Šiame žemėlapyje taip pat akcentuotas jo detalumas, o kai kurios nuotraukos yra dar nematytos net ir astronomams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)