Sukurtas šviesą ir elektrą praleidžiantis pluoštas  (6)

Kas nutiktų, jeigu sumaišytume šviesolaidžių gamybos ir pjezoelektrines technologijas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Masačiusetso technologijos instituto mokslininkai surizikavo ir pagamino naujo tipo multifunkcinę medžiagą. Viena vertus, tokiu pluoštu sklinda šviesa. Kita vertus, jis jaučia slėgio pokyčius. Iš tokio pluošto galima gaminti „gudrią" tekstilę, stebinčią ja apsirengusio žmogaus kūno funkcijas. Taip pat jutiklius, registruojančius net menkiausią poveikį iš šio pluošto pasiūtam drabužiui. Ir netgi medicinos prietaisus, implantuojamus žmogaus kūne.

Profesoriaus Yoelio Finko vadovaujama tyrėjų grupė jau yra sukūrusi pluoštus iš šviesai ir šilumai jautrių medžiagų. Papildžius juos pjezoelektriniu efektu, naujos medžiagos sugeba mechaninį poveikį paversti elektros signalu arba atvirkščiai. Aišku, reikėjo surasti būdus negrįžtamai „suvienyti" skirtingas medžiagas - tokias kaip polimerai, polikarbonatai ir metalai.

Visi šie niuansai yra komercinė paslaptis. Tačiau tyrėjams pavyko sukurti pluoštą, kuriuo puikiai sklinda ir šviesa, ir elektros srovė. Vibracijos arba slėgio pokyčiai, mechaninis spaudimas generuoja elektrinį signalą. Kita vertus, tokiais signalais galima keisti mechanines pluošto savybes arba sukelti vibracijas, pavirstančias net garso bangomis. Vieno mikrono ir netgi mažesnio skersmens pluošto giją, kaip biojutiklį galima įkišti į įvairius organus ir tokiu būdu registruoti biožymenų koncentraciją kraujyje arba kraujo tekėjimo parametrus. Negana to, jie veikia ir kaip mažyčiai ultragarso jutikliai, galintys garso bangomis apčiuopti įvairius objektus organizmo viduje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)