Saturno palydovas užminė dar didesnę mįslę  (2)

Kosminis zondas „Cassini“ neaptiko jokių žiedų aplink antrąjį pagal dydį Saturno palydovą Rėją. Anksčiau mokslininkai prognozavo, kad jie ten turėtų būti, pranešė Kornelio universiteto leidinys „Chronickle Online“ (JAV).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai buvo nustatę, jog dėl nežinomų priežasčių įelektrintų dalelių aplinkoje aplink Rėją yra susiformavusios keistos simetriškos struktūros. 2008 m. mokslininkai prognozavo, kad Rėja turi dar neatrastą žiedų, panašių į Saturno žiedus, sistemą.

Kornelio universiteto mokslininko Matthew Tiscareno vadovaujama astronomų grupė, pasitelkusi „Cassini“ kosminio zondo duomenis, ieškojo aplink Rėją galinčių būti siaurų ar plačių žiedų ar bet kokių aplink ją skriejančios medžiagos, pradedant dulkėmis, baigiant akmeniniais luitais, pėdsakų. Tačiau nieko panašaus maždaug 1500 kilometrų skersmens Rėjos orbitoje nepavyko aptikti.

Mokslininkų tyrimų rezultatai paskelbti žurnalo „Geophysical Research Letters“ liepos 29 d. numeryje.

Prielaida apie galimus žiedus aplink Rėją buvo iškelta po to, kai 2005 m. „Cassini“ šalia jos aptiko neįprastai susilpnėjusius elektronų srautus. 2008 – 2009 m. „Cassini“ padarė 65 Rėjos nuotraukas. Fotografuojama buvo taip, kad kuo didesnis spėjamų žiedų aplink Rėją plotas būtų apšviestas Saulės. Taip buvo siekiama aptikti aplink Rėją skriejančias daleles, kurios galėtų atspindėti Saulės šviesą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: