JAV astronautai savaitgalį sėkmingai pradėjo svarbią TKS remonto operaciją atvirame kosmose (Video)  (1)

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) du amerikiečiai astronautai šeštadienį pradėjo pirmą iš dviejų misijų atvirame kosmose, per kurias planuojama sutaisyti praeitą savaitę sugedusį aušinimo sistemos siurblį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TKS astronautai turės mažiausiai dukart išeiti į atvirą kosmosą, kad išmontuotų sugedusį amoniako siurblį ir pakeistų jį nauju.

Dėl liepos 31 dieną įvykusio šaldymo sistemos JAV priklausančiame TKS sektoriuje gedimo amerikiečių astronautai buvo priversti išjungti didelę dalį naudojamos įrangos, kad būtų sumažintas skleidžiamos šilumos kiekis. Esamas sistemas aušino antrasis veikiantis šaldymo sistemos siurblys.

Spėjama, jog pirmasis siurblys, pumpuojantis skystą amoniaką šaldymo sistemoje, automatiškai išsijungė po to, kai dėl įtampos šuolio sugedo vienas iš grandynų. Nors gedimas ir nėra didelis, tačiau norint jį sutaisyti, reikia pakeisti visą siurblį. Aplink TKS įrengtose platformose laikomi 4 tokie atsarginiai siurbliai. Jie yra gana dideli, sulig buitinėmis skalbinių džiovyklėmis, todėl pakeisti atsarginį siurblį nesvarumo sąlygomis - rimtas uždavinys.

Dougas Wheelockas ir Tracy Caldwell Dyson penktadienio naktį praleido oro šliuzų modulyje „Quest“, kad jų kūnai prisitaikytų prie kitokio oro slėgio. Jiedu buvo pažadinti apie 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku ir pradėjo paskutinius pasiruošimus darbui.

Astronautai aktyvavo skafandrų akumuliatorius ir kitas gyvybės palaikymo sistemas. TKS išoriniam liukui atsidarius 11 val. 19 min. Grinvičo (14 val. 19 min. Lietuvos) laiku, oficialiai prasidėjo beveik septynias valandas užtrukusi misija atvirame kosmose.

Pasak JAV kosminės programos pareigūnų, šie darbai buvo trumpam atidėti dėl „ryšio problemos“ T.Caldwell Dyson skafandro šalme, tačiau gedimas buvo sėkmingai pašalintas.

Per pirmąją misijos dalį astronautai išmontavo sugedusį amoniako siurblį ir paketė jį nauju agregatu, nurodė JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) pareigūnai. Per antrąjį išėjimą, kurį planuojama surengti trečiadienį, prie pakeisto siurblio bus prijungtos suskystinto amoniako tiekimo linijos.

Kelios akimirkos iš vykusios remonto misijos:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: