Dinozaurų laikais Žemėje gyveno į kates panašūs krokodilai  (1)

Neseniai atrastos į katę panašaus krokodilo, gyvenusio Žemėje daugiau nei prieš 100 mln. metų, liekanos gali atskleisti naujų evoliucijos aspektų, rašo „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keistas išstypęs gyvūnas turėjo į žinduolių panašius dantis ir plonas kojas. Tai reiškia, kad šarvuotų roplių įvairovė anuomet buvo daug didesnė, nei šiandien.

Šie Pakasuchus kapilima rūšies atstovai prieš 144 – 65 milijonus metų gyveno dabartiniame Subsacharos regione paplitusiuose Afrikos žemaslėniuose, toli nuo tų vietų, kuriose dabar gyvena jų vandeniniai palikuonys, medžiojantys laumžirgius ir kitus vabzdžius bei nedidelius gyvūnus.

Suakmenėjusias gyvūno liekanas paleontologai rado 105 mln. metų uolienoje, vienos iš Tanzanijos upių pakrantėje. Pasitelkę moderniausius medicininius skenerius, jie sugebėjo atkurti detalų (iki milijonosios metro dalies) skaitmeninį jo neįprastų dantų vaizdą.

Profesorius Patrickas O'Connoras iš Ohajaus universiteto pasakė: „Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šis krokodilas labai stengėsi tapti žinduoliu. Jo galva tilptų į žmogaus delną. Iš dantų nesuprastum, kad tai krokodilas –jis atrodė kaip labai keistas žinduolis ar į žinduolį panašus roplys. Šis atradimas iškėlė daug klausimų apie evoliuciją, kuriuos nagrinėsime kaip modelį naudodami dabartinius krokodilus.“

Jis akcentavo, kad gyvūno kūnas nebuvo toks šarvuotas, kaip kitų krokodilų, šarvais dengta buvo tik jo uodega. Tai parodo, kad gyvūnas buvo gana judrus ir tikriausiai aktyviai ieškojo maisto sausumoje, kitaip nei vandenyje gyvenantys krokodilai. Kiti jo anatomijos aspektai parodo, kad jis greičiausiai mito vabzdžiais ir kitais smulkiais gyvūnais. Paleontologų manymu, šis krokodilas galėjo kąsti ir ryti grobį panašiai kaip žinduoliai.

Tyrėjai, kurie gyvūną pavadino Pakasuchus kapilimai, rado visų vieno individo kūno dalių liekanas ir dar septynių individų kūnų fragmentus. „Paka“ svahilių kalba reiškia „katė“ (dėl gyvūno trumpos, žemos kaukolės su krūminiais dantimis), o „souchos“ senovės graikų kalba reiškia „krokodilas“.

Profesorius P. O'Connoras, kuris paskelbė šio tyrimo išvadas žurnale „Nature“, prisiminė: „Apžiūrėję gyvūno dantis, supratome, kad tai visiškai nauja rūšis.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: