Britanijos archeologai rado seniausio namo šalyje liekanas (Video)  (0)

Britų archeologai pranešė aptikę iki šiol seniausio žinomo namo šalyje liekanas Anglijos šiaurėje esančioje akmens amžiaus gyvenvietėje. Specialistai teigia, jog naujasis radinys ne mažiau svarbus nei Stounhendžas - žinomiausias senovės paminklas Britanijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mančesterio ir Jorko universitetų tyrėjai nurodė, kad Star Karo senovinėje gyvenvietėje, esančioje netoli Skarboro miesto, rastų 3,5 metro skersmens apskrito statinio liekanų amžius siekia 10,5 tūkst. metų. Tai reiškia, kad jis buvo pastatytas, kai Britaniją ir Europos žemyną tebejungė sausumos tiltas.

Netoli šio namo taip pat buvo atkasta didelė medinė platforma iš pusiau perskeltų ir nutašytų rąstų, kuri stovėjo ant senovinio ežero kranto. Mokslininkai mano, jog šis statinys yra seniausias Europoje dailidystės įrodymas.

Gyvenvietėje taip pat buvo rasta titnaginių ir kaulinių iečių bei strėlių antgalių.

Pasak archeologų, po paskutinio ledynmečio Star Kare 200-500 metų gyvavo medžiotojų ir rinkėjų bendruomenė.

"Ši vietovė archeologams tokia pat svarbi kaip Stounhendžas, - Jorko universiteto lektorė Nicky Milner kasinėjimų vietoje sakė televizijai BBC. - Šios epochos gyvenvietės išties labai retos, todėl rasti kaulinių, raginių ir medinių dirbinių tiesiog neįtikėtina".

Mokslininkų prieš dvejus metus rasto namo, karkasą sudarė aplink centrinę duobę įkasti stulpai, o jo vidus buvo pripildytas organinių medžiagų, tokių kaip nendrių. Šiame būste taip pat veikiausiai buvo įrengtas ugniakuras.

Naujasis radinys apie 500 metų senesnis nei Anglijos šiaurinėje Nortumberlando grafystės Hoviko vietovėje rastas pastatas, iki šiol laikytas seniausiu Britanijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)