Kosmose aptiktos galaktikos – zombiai  (3)

NASA kosminis teleskopas „Hubble“ aptiko „po mirties prisikėlusias“ galaktikas – senus žvaigždžių spiečius, kuriuose vis dar vyksta žvaigždžių formavimosi procesas, pranešė NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA palydovas GALEX (Galaxy Evolution Explorer) stebėjimų metu užfiksavo 30 elipsės ir lęšio formos ankstyvųjų galaktikų, skleidžiančių neįprastai stiprią ultravioletinę spinduliuotę, tačiau be jokių matomų žvaigždžių formavimosi proceso požymių, teigiama NASA pranešime. Iki šiol mokslininkai manė, kad tokio tipo galaktikose žvaigždžių formavimasis jau yra seniai pasibaigęs, ir jose nebeliko šaltųjų dujų naujiems šviesuliams susidaryti.

JAV mokslininkai nusprendė geriau apžiūrėti tokį galingą ultravioletinį spinduliavimą skleidžiančias galaktikas „Hubble“ kosminiu teleskopu. Paaiškėjo, kad beveik du trečdaliai jų yra apsuptos milžiniškais ultravioletinės spinduliuotės žiedais – kai kuriais atvejais jie driekėsi 250 tūkstančių šviesmečių atstumu. Be to, nustatyta, kad kai kuriose galaktikose yra keistų spiralės formos ultravioletinės šviesos struktūrų.

Ultravioletinės spinduliuotės spektrinė analizė atskleidė, kad bent dalyje šių ankstyvųjų galaktikų vėl formuojasi naujos žvaigždės. Sprendžiant iš kitų spektro dalių analizės, šių galaktikų amžius siekia apie 10 milijardų metų, tai yra, jos susidarė tepraėjus 3,7 mlrd. metų nuo Didžiojo sprogimo. Paprastai tokiose senose galaktikose žvaigždžių formavimosi procesas jau nevyksta.

Kol kas astronomai negali paaiškinti keistųjų galaktikų „prisikėlimo“. Pagal vieną teoriją, papildomas šaltųjų dujų kiekis, „atgaivinęs“ jas ir vėl leidęs iš kondensuotų dujų debesų formuotis žvaigždėms, galėjo patekti iš tarpgalaktinės erdvės, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (3)