Danijoje kitą savaitę startuos savanorių sukonstruota kosminė raketa  (6)

Pirmoji pasaulyje savanorišku principu sukonstruota ir ne pelno siekiui skirta keleivinė suborbitinė raketa "Tycho Brahe-1" ruošiama pirmajam bandomajam startui. Jai gaminti reikalingas lėšas laisvalaikiu dirbantys įvairių sričių specialistai surinko vien tik iš rėmėjų dovanojamų pinigų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Danijoje sukonstruota raketa turėtų startuoti iš Baltijos jūroje esančios jūrinės paleidimo platformos rugpjūčio 31 dieną. Tiesa, ateinančios savaitės skrydis nebus pilotuojamas. Šiame pradiniame praktinių bandymų etape vienintelis keleivis bus automobiliniuose susidūrimus imituojančiuose testuose naudojamas manekenas. Kūrėjų kolektyvas, pasivadinęs "Copenhagen Suborbitals", taip tikisi patikrinti raketos saugumo mechanizmus ir išanalizuoti, kaip stiprios perkrovos gali paveikti viduje skriejantį žmogų. 

Raketos tikslinis aukštis yra apie 150 kilometrų. Šiame aukštyje raketos kapsulė pradės leistis, stabdant parašiutų sistemai. GPS sekimo įranga komandai padės sekti kol kas dar suborbitinio aparato judėjimo trajektoriją. Kūrėjai jau dabar tiki, kad visai netolimoje ateityje pavyks įvykdyti ir orbitinį kosminį skrydį. Planuojama, kad kapsulė su manekenu turėtų nusileisti taip pat Baltijos jūroje, o į konstruktorių bazę jį bus sugrąžinta jūriniu laivu, kuris bus išsiųstas specialiai šiuo tikslu.

Jei bandymas bus sėkmingas, komandos tikslas bus ištobulinti raketą tiek, kad ja galėtų skristi žmogus. Tiesa, jos viduje komforto bus nedaug. Priešingai nei analogiškuose komercinės paskirties aparatuose, "Tycho Brahe-1" ekipažas susidės vos iš vieno asmens, kuris turės keliauti stovėdamas raketos priešakyje gabenamoje kapsulėje. Tiesa, yra numatyta šiek tiek papildomos erdvės moksliniams instrumentams arba bet kokiam kitokiam kroviniui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)