JAV nutraukė valstybės finansavimą žmogaus embrioninių kamieninių ląstelių tyrimams  (20)

Daugelyje JAV biotechnologijų laboratorijų šiuo metu tvyro sumaištis - praėjusį pirmadienį JAV Vašingtono apygardos teismas įšaldė visą valstybės paramą, skiriamą žmogaus embrioninėms kamieninėms ląstelėms tirti. Toks sprendimas priimtas tenkinant dviejų mokslininkų pareiškimą, jog prezidento Barako Obamos siekis išplėsti šios srities finansavimą yra nelegalus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teisėjo Royce'o Lamberth'o paskelbtas penkiolikos puslapių apimties nuosprendis neapsiriboja vien tik Obamos administracijos siekio sumažinti prezidento Džordžo Bušo įvestų apribojimų sumažinimo blokavimu. Teismas sustabdė bet kokį žmogaus embrioninių kamieninių ląstelių (EKL) tyrimų finansavimą - netgi toms 21 kamieninių ląstelių linijoms, kuriuos finansuoti buvo leidusi Bušo administracija.

Su žmogaus EKL dirbantys biologai tiesiogine prasme yra apstulbinti tokio įvykių posūkio. "Visi manė, jog tai seniai išspręstas klausimas", sako La Jola (Kalifornija) įsikūrusio Sanford-Burnham medicininių tyrimų instituto specialistas Evanas Snyderis, kuris baiminasi, jog tyrimai dabar apskritai sustos. Kol kas dar neaišku, ar teismas tiesiog užblokavo naujų paramų skyrimą, ar nuosprendis taip pat bus taikomas ir šiuo metu jau vykdomiems projektams, kurie bus priversti nutraukti savo veiklą.

Lamberht'o nuosprendis remiasi Dickey-Wicker pataisa žinomo įstatymo interpretacija. Pagal jį yra draudžiama skirti vyriausybės finansavimą tiems moksliniams tyrimams, kurie yra susiję su žmogaus embriono sunaikinimu. Pagal šią logiką akivaizdu, jog finansavimo negalima skirti naujoms kamieninių ląstelių linijoms kurti. Tačiau dabartinis nuosprendis priskirtas ir jau anksčiau sukurtoms ląstelių kultūroms. "Kadangi EKL tyrimams reikalingas EKL surinkimas, todėl EKL tyrimai yra tokie tyrimai, kuriuose embrionas yra sunaikinamas", rašoma nuosprendžio tekste. 

Praėjusių metų spalį Lamberth'as atsisakė svarstyti siūlymą, pagal kurį buvo siūloma skatinti nevaisingas šeimas naudotis vaisingumo klinikų turimais embrionais. Tačiau šių metų birželį apeliacinis teismas nusprendė, jog du biologai Džeimsas Šerli (James Sherley) iš Bostono Watertown Biomedicininių tyrimų instituto (Masačūsetsas) ir Teresa Deišer (Theresa Deisher) iš Sietlo "AVM Biotechnology" turi teisę ginčyti ankstesniąją finansavimo politiką, kadangi EKL tyrimų plėtra "galėjo pažeisti jų lygias galimybes pretenduoti į moksliniams tyrimams skiriamą paramą". Džeimsas Šerli ir Teresa Deišer tiria suaugusių žmonių kamienines ląsteles ir prieštarauja EKL naudojimui, remdamiesi moralės principais.

Obamos administracija teoriškai gali tęsti teismo procesą aukštesnės instancijos teismuose, arba gali daryti spaudimą Kongreso demokratų partijos nariams, kad būtų pakoreguota Dickey-Wicker pataisa. Iki kol šis klausimas bus galutinai išspręstas, su EKL dirbantiems biologams gali tekti pasikliauti išskirtinai privačiu finansavimu, tačiau neaišku, ar privatus sektorius pajėgus skirti pakankamą lėšų kiekį.

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (20)