Mokslininkai iš žmogaus odos sukūrė kepenų ląsteles  (5)

Pirmą kartą mokslininkams laboratorijose pavyko sukurti kepenų ląsteles, panaudojus perprogramuotas odos ląsteles. Šias pasiekimas gali padėti surasti naujus būdus kepenų ligoms gydyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kembridžo universiteto mokslininkai savo tyrinėjimų rezultatus paskelbė žurnale „Journal of Clinical Investigation“ ir tvirtina, kad taip jie rado galimybę išvengti politinių ir etinių problemų, susijusių su embriono kamieninių ląstelių naudojimu. „Ši technologija leidžia atsisakyti žmogaus embrionų, - pareiškė tyrinėjimui vadovaujantis mokslininkas Tamiras Rashidas iš Kembridžo regeneracinės medicinos laboratorijos. - Mūsų sukurtos ląstelės tokios pat, kaip ir tos, kurios kuriamos naudojant embrionų ląsteles“.

T.Rashidas sakė, kad per 40 metų mokslininkams iki šiol nepavykdavo laboratorinėmis sąlygomis išauginti kepenų ląstelių, ir tai rimtai trukdė tyrinėti šio organo ligas. Įvertinant tai, kad trūksta donorų organų, alternatyvūs būdai tampa labai svarbūs, pridūrė mokslininkas.

Savo tyrimams mokslininkai paėmė septynių sergančių įvairiomis paveldimomis kepenų ligomis asmenų odos ląsteles. Papildomai buvo paimti trijų sveikų žmonių odos mėginiai. Tada jie genetinės inžinerijos metodais perprogramavo odos ląsteles taip, kad jos taptų indukuotomis kamieninėmis ląstelėmis. Vėliau jos buvo užprogramuotos gaminti kepenų ląsteles. Tuo atveju, kai jos būdavo pagamintos iš sergančiojo žmogaus odos ląstelių, jos vėl "susirgdavo" tomis pačiomis ligomis kaip ir minėti septyni asmenys, kurių odos mėginių buvo paimta. Tokie patys bandymai buvo atlikti ir su sveikų asmenų odos ląstelėmis, kurios šio genetinio defekto neturėjo.

„Anksčiau mums nepavykdavo užauginti laboratorijoje kepenų ląsteles; taigi, dabartiniai mūsų rezultatai gali atverti duris į naują tyrimų sritį“, - sakė T.Rashidas.Įvairiose šalyse kepenų ligos tampa penkta pagal dažnumą mirties priežastimi po širdies ir kraujagyslių, vėžio, insulto ir kvėpavimo ligų. JAV nuo jų kasmet miršta apie 25 tūkst. žmonių, o Didžiojoje Britanijoje nuo kepenų ligų mirštančių jaunų ir vidurinio amžiaus žmonių skaičius kasmet padidėja 8-10 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)