Kodėl dvi galvos geriau negu viena?  (6)

Mokslininkai pagrindė patarlę, kad dvi galvos geriau negu viena. Anot tyrimų, žmonės geriau priima sprendimus, kai jie klausosi kitų, negu tiesiog pasikliaudami vien savimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime, kuris gali padėti visiems, pradedant jauna porele ir baigiant koalicijų lyderiais, mokslininkai įrodė, kad išminties dalijimasis su partneriu patikimai duoda geresnius rezultatus. Tačiau ir čia yra kabliukas. Ši taisyklė veikia tik vienodų galimybių partneriams.

Tyrimo metu savanoriai turėjo nuspręsti, kas pavaizduota labai neaiškiuose paveikslėliuose. Jeigu pora nesutardavo iš karto, jie apie tai turėdavo padiskutuoti. Tyrimo rezultatai parodė, kad rezultatai buvo kur kas geresni negu tų stiprių individų, kurie sprendimus priiminėdavo vieni.

Tačiau antras bandymas pademonstravo destruktyvų efektą, kuriam įtakos turi nekompetentingas partneris. Antrajame tyrime poroms buvo duota ta pati užduotis, tačiau vienas iš tyrimo narių būdavo nieko nemokantis. Šiuo atveju spėjimų rezultatai buvo kur kas blogesni – nes diskutuodami žmonės atkreipdavo dėmesį ir į nekompetentingojo nuomonę.

Profesorius Chrisas Frithas iš University College London teigia: „Kai du žmonės kartu dirbantys gali diskutuoti ir išsakyti savo nepritarimą, tai dvi galvos gali būti geriau negu viena. Tačiau kai vienas žmogus dirba su informacijos trūkumu, arba galbūt yra mažiau gabus darbui, tuomet šis posakis visiškai nepasitvirtina“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)