Astronomai aptiko didžiausią šiuo metu žinomą egzoplanetinę sistemą (Video)  (4)

Ar Visatoje egzistuoja kitų didelių planetinių sistemų? Mokslininkai vienbalsiai įsitikinę, jog jų yra daug, tik nedidelių matmenų egzoplanetas aptikti kol kas yra didelis iššūkis. Tačiau pastaruoju metu atlikti didelio tikslumo matavimai parodė, jog apie Saulės tipo žvaigždę HD 10180 sukasi mažiausiai penkios planetos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat yra palyginti didelė tikimybė, jog ši žvaigždė planetų turi daugiau nei penkias. Kol kas tai yra planetomis "turtingiausia" kitos žvaigždės sistema, kurią pavyko aptikti astronomams. HD 10180 priklausančios planetos atrastos išanalizavus 3,6 metro skersmens teleskopo ESO (La Silla, Čilė) spektrografu HARPS kelerių metų laikotarpiu rinktus duomenis.

Panašu, jog ši planetinė sistema yra gerokai kitokia nei mūsiškė. Visos HD 10180 planetos pasižymi panašiomis masėmis kaip Neptūnas, tačiau skrieja orbitomis, esančiomis artimesniu atstumu nuo žvaigždės, nei mūsų Marsas. Pati žvaigždė HD 10180 nuo mūsų yra nutolusi 127 šviesmečių atstumu ir yra pietiniame Hidros žvaigždyne.

Minimalios penkių minėtųjų planetų masės yra nuo 12 iki 25 kartų didesnės nei Žemės. Mokslininkai teigia, jog klaidingo šių objektų aptikimo tikimybės yra daug mažesnės nei 0,1%. Be to, egzistuoja galimybė, jog 0,02 astronominio vieneto atstumu nuo žvaigždės skrieja apie 1,4 karto už Žemę didesnė planeta (klaidingo aptikimo tikimybė 1,4%), o 3,4 astronominio vieneto atstumu skrieja Saturno dydžio planeta-gigantė (klaidingo aptikimo tikimybė 0,6%). Tai kol kas didžiausia prie kitos žvaigždės aptikta planetinė sistema. Ankstesnis rekordas priklauso 55 Cancri sistemai, kurioje skrieja penkios planetos. Be to, artimiausia HD 10180 planeta yra kol kas mažiausia iš visų aptiktų egzoplanetų (jei laikysime, jog ji išties egzistuoja). Deja, sąlygos gyvybei ten tikrai nepalankios, nes dėl itin mažo atstumo nuo šviesulio, planetos paviršiuje turėtų vyrauti itin didelė temperatūra.

Toliau pateiktame video parodyta meninė vizualizacija, kaip galėtų atrodyti tokių planetų orbitos. Mokslininkai tikisi, jog ateityje, panaudojant ilgesniais laikotarpiais renkamus duomenis, bus galima aptikti dar daugiau tolimų egzoplanetų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)