Nykstančios bitės keičia pasaulį  (19)

Dėl bičių populiacijos mažėjimo ir besikeičiančio klimato kai kurių rūšių augalų apdulkinimas sumažėjo 50 proc., nustatė Kanados mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vadinamasis „apdulkinimo deficitas“ ypač dramatiškai atsilieps javų derliui, perspėja tyrimą atlikę Kanados mokslininkai. Pasak jų, kai kurių augalų rūšių apdulkinimo mastai per pastaruosius 20 metų sumažėjo iki 50 procentų, praneša „Telegraph.co.uk“.

Bičių populiacijos mažėjimo poveikis laukinėms lelijoms 17 metų buvo tiriamas Uolėtųjų kalnų regione Kolorado valstijoje (JAV). Teigiama, kad šis tyrimas – pirmasis, patvirtinęs, kad bičių nykimo pasekmės augalams yra realios. Jo rezultatai turėtų tapti perspėjimo signalu D. Britanijai ir kitoms Europos šalims, kuriose bičių populiacija nyksta dar smarkiau, nei Amerikoje, teigiama pranešime.

„Manau, tai pirmasis realus patvirtinimas, kad augalų apdulkinimo mastai mažėja, – pareiškė tyrimo vadovas, Toronto universiteto profesorius Jamesas Thomsonas. – Jau kurį laiką specialistai tvirtino stebintys tendenciją, kad mažėja augalus apdulkinančių vabzdžių, ir kad tai gali atsiliepti derliui. Šio tyrimo rezultatai – perspėjimas kitoms šalims. Apdulkinimo mastai vis mažėja, manau, kad jie žymiai pablogėjo, gal net iki 50 procentų.“

Pasak profesoriaus, tyrimui pasirinktoje vietovėje šalia Uolėtųjų kalnų bičių populiacija galėjo sumažėti, tačiau dar svarbesnis veiksnys – dėl klimato kaitos pasikeitęs laikas, kuomet pražįsta gėlės. Augalų žydėjimas ir peržiemojusių bičių skraidymo pradžia laiko požiūriu vis mažiau sutampa.

Ankstesni tyrimai atskleidė, kad bičių Anglijoje mažėja greičiausiai visoje Europoje. Per pastaruosius 20 metų šioje šalyje žuvo pusė bičių šeimų. Dėl besikeičiančio klimato ir nykstančių arealų mažėja ir drugelių bei kitų augalus apdulkinančių vabzdžių. Pasak leidinio, situacija tapo tokia grėsminga, kad D. Britanijos vyriausybė inicijavo 10 mln. svarų vertės tyrimų projektą, kuriuos siekiama išsiaiškinti, kokios yra bičių ir kitų vabzdžių nykimo priežastys.

Mįslingas bičių populiacijos nykimo Jungtinėse Valstijose procesas pirmą kartą buvo pastebėtas 2006 metais. JAV žemės ūkio departamento atstovų teigimu, jis vyksta toliau: 2009 metais bičių šeimų šalyje sumažėjo 29 proc.

2008 ir 2007 m. šis rodiklis buvo atitinkamai 36 ir 32 proc., teigiama departamento pranešime. Bičių kolonijų nykimo sutrikimas (Colony collapse disorder, CCD) šiuo metu išplito visame pasaulyje. Tarp specialistų pateikiamų tokio reiškinio priežasčių vardijami pesticidai, parazitai, virusai, insekticidai, elektromagnetinė spinduliuotė ir visa eilė kitų veiksnių, tačiau tikroji priežastis dar nenustatyta. Galbūt skirtinguose regionuose pasireiškia skirtingos priežastys, tačiau bendros nuomonės pasaulio mokslininkų gretose dar nėra.

Mokslininkai perspėja, kad spartus bičių, apdulkinančių daugybę žemės ūkio kultūrų, populiacijos mažėjimas gali turėti rimtų pasekmių viso pasaulio mastu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(3)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: