Bandymas į kosmosą paleisti savadarbę raketą danams nepavyko (Video)  (14)

Devynių metrų ilgio raketos startas iš jūrinės platformos netoli Bornholmo salos sekmadienį danams nepavyko dėl techninių kuro cisternos problemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grupė privačiai finansuojamų Danijos kosmoso entuziastų, pasivadinusių „Copenhagen Suborbital“, ketina paleisti į kosmosą pirmąją mėgėjų pagamintą raketą pasaulyje su astronautais, tačiau visų pirma buvo planuota patikrinti raketą atlikus nepilotuojamą skrydį netoli Bornholmo salos. „Tycho Brahe 1“ raketa buvo parengta ir stovėjo paleidimo aikštelėje, tačiau pasibaigus atvirkštiniam skaičiavimui, ji nepakilo.

Pirminiais duomenimis galėjo sugesti kuro cisternų vožtuvai. Kada bus bandomas sekantis paleidimas – kol kas nežinoma. Tiesa, pagal pirminę informaciją, danai turi leidimą vykdyti bandymus karinėje zonoje iki rugsėjo 13 dienos.

Plačiau apie šią raketą ir planuojamą bandymą mes jau rašėme šiame straipsnyje. Šis privataus kosminio laivo projektas potencialiai gali atverti Danijai kelią į kosminių valstybių klubą – ji gali tapti ketvirtąja šalimi pasaulyje po Rusijos, JAV ir Kinijos, iškėlusia į kosmosą savo astronautą. Deja, kol kas to padaryti nepavyko.

Nors raketa į orbitą galės iškelti vieną astronautą, kol kas vykdant kelis pirmuosius šios kosminės kapsulės bandymus bus naudojamas manekenas: jame įrengti davikliai matuos skrydžio metu patiriamas perkrovas. „Pusiau sėdint žmogų veiks 3G perkrova, didesnės gali atsirasti grįžimo į atmosferą metu, tačiau tada kapsulė bus šoninėje pozicijoje, todėl astronautai galės gerai jas pakelti“, - sakė P. Madsenas, vienas iš projekto iniciatorių.

Pasak projekto vykdytojų, kuriant „Tycho Brahe“ kapsulę buvo remiamasi NASA programose „Mercury“, „Gemini“ ir Apollo“ naudotų kosminių laivų projektavimo idėjomis, tačiau buvo siekiama kuo labiau supaprastinti jos dizainą. HEAT-1X naudoja skystą raketinį kurą, raketos variklis veiks 60 sekundžių, sukurdamas beveik 40 kN trauką.

Pasak projekto vykdytojų, apie būsimus HEAT-1X bandymus su žmonėmis bus galima galvoti tik po to, kai nepriekaištingai bus atlikti bent 4 bandomieji skrydžiai. Reikiamų bandymų skaičius esą didelių problemų nesukels, nes, anot Madseno, tai pigi raketa su daugybe pakartotinai naudojamų dalių.

Pranešama, kad vienvietėje kapsulėje įsitaisęs astronautas turės pakankamai vietos, kad prireikus galėtų rankiniu būdu ją valdyti, užsidėti papildomą deguonies kaukę ar pasiekti specialų maišelį, jei jį supykintų. Astronautas bus apsivilkęs skafandrą su nedideliu atsarginiu parašiutu.

Danų specialistų teigimu, astronautams bus sudaryta galimybė fotografuoti ir filmuoti – tai jiems turėtų būti itin patrauklu per įspūdingiausią suborbitinio skrydžio etapą, kai prasidės apie 90 sekundžių truksianti nesvarumo būsena. Įdomu, kad „Copenhagen Suborbitals“ neketina imtis komercinių suborbitinių skrydžių paslaugų – projekto kūrėjai tikisi, kad kiti pasinaudos praktiniais jų siekio sukurti pigų ir saugų pilotuojamą erdvėlaivį, kuris galėtų skraidyti aukščiau ir greičiau už bet kokius kitus šiuo metu kuriamus „kosminių lėktuvų“ prototipus, rezultatais.

Na, bet tai tik tikslai – kol kas reikia bent pirmo sėkmingo starto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)