Pasaulyje „trūksta“ 60–100 mln. moterų  (29)

Mergaičių ir moterų diskriminacijos pasaulyje mastai – stulbinantys, teigia knygos „Half the Sky“ bendraautorė, buvusi vieno iš įtakingiausių Jungtinių Valstijų dienraščio „The New York Times“ korespondentė Sheryl WuDunn. Pasak jos, dėl šios diskriminacijos pasaulyje moterų yra 100 mln. mažiau nei vyrų. S.WuDunn pažymi, kad moterų priespaudos panaikinimas yra didžiulis XXI amžiaus moralinis iššūkis, prilygstantis XIX amžiaus kovai su vergija ir XX amžiaus kovai su totalitarizmu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu investicine bankininkyste užsiimanti S.WuDunn minėtą knygą parašė kartu su savo sutuoktiniu, žurnalo „Times“ žurnalistu Nicholas Kristofu. Knygoje visas dėmesys skiriamas moterų vaidmeniui pasaulyje.

Duodama interviu CNN, S.WuDunn pasakojo, kad dirbdami korespondentais Kinijoje, ji ir jos vyras sužinojo apie 30 mln. šioje šalyje „trūkstančių“ mergaičių. Pasak S.WuDunn, šį mergaičių „trūkumą“ lėmė Kinijoje ilgą laiką vykdyta vieno vaiko politika, sąlygojusi tai, kad tėvai nužudydavo gimusias dukras, nes norėdavo turėti sūnų, arba, nėštumo metu sužinojusios vaiko lytį, motinos pasidarydavo abortus, jei joms būdavo pranešta, kad laukiasi mergaitės.

„Vienas valstietis pietinėje Kinijos dalyje mums sykį pasidžiaugė, kad medicininė įranga įgalina „mus daugiau nebeturėti mergaičių“, – pasakojo S.WuDunn.

Moteris taip pat pažymėjo, kad ši problema aktuali ne tik Kinijoje. Pasak S.WuDunn, nepaisant to, kad kai kuriose išsivysčiusiose valstybėse moterų gyvena daugiau nei vyrų, iš viso pasaulyje „trūksta“ 60–100 mln. moterų.

Buvusi žurnalistė įstikinusi, kad pagrindiniai sprendimai šiai problemai būtų švietimas ir ekonomikos galimybės. S.WuDunn taip pat pažymėjo, kad gyventojų perteklius yra viena iš svarbiausių aplinkybių, prisidedančių prie skurdo. „Išsilavinimą gavusi mergina dažniausiai gimdo mažiau vaikų“, – teigia S.WuDunn. Anot jos, merginos eina į mokyklas, gauna išsilavinimą, vėliau išteka ir suteikia išsilavinimą savo vaikams.

Be to, moteris pažymėjo, kad jos darbas yra ne tik padėti atskleisti mergaičių ir moterų padėtį daugelyje šalių, bet ir padėti pamatus judėjimui, kuris prisidėtų prie šios problemos sprendimo. „Vakarų pasaulyje daugybės žmonių visi materialiniai poreikiai yra patenkinti, todėl užmegzti ryšius ir padėti kitiems yra pareiga“, – sakė S.WuDunn.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Lina Balsytė
(1)
(0)
(1)

Komentarai (29)