Rastos kuproto mėsėdžio dinozauro liekanos (Video)  (3)

Prieš 130 milijonų metų Žemėje gyvenusio „kuproto“ dinozauro griaučiai buvo atkasti Ispanijoje, informuoja „Daily Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėsėdis buvo beveik 6 metrų ilgio, 2 m aukščio ir svėrė apie 4,5 tonos. Jis buvo pakrikštytas „kuprotuoju Las Hoyas medžiotoju“ pagal vietovę, kur jis buvo aptiktas netoli Cuenca miesto vakarinėje Ispanijoje. Anksčiau nežinomas padaras oficialiai pavadintas „Concavenator corcovatus”. Jo griaučiai yra viena geriausių dinozaurų iškasenų, iki šiol rastų Europoje.

Profesorius Francisco Ortega teigė, kad „ypač gerai išsilaikęs“ skeletas atstovauja plėšrių dinozaurų, tarp kurių yra ir tiranozauras T-reksas porūšiui. Anksčiau manyta, kad šis porūšis buvo išplitęs tik į pietus nuo pusiaujo, todėl šis atradimas pateikia gerų įžvalgų į ankstyvą dinozaurų evoliuciją.

Madride įsikūrusiame Nacionaliniame nuotolinio švietimo universitete dirbantis prof. F. Ortega teigė, kad kuprotasis dinozauras turi „du neįprastus bruožus“ – į kuprą panašią ataugą ant nugaros ir keletą mažų guzų ant dilbių.

Ši unikali kupra iki šiol nebuvo būdinga dinozaurams, o dilbių gumbai yra panašūs į plunksnų guzelius, kuriuos turi dauguma šiuolaikinių paukščių. Tikimasi, kad „Concavenator corcovatus” padės daugiau sužinoti apie tai, kaip plunksnos atsirado ant dinozaurų – šiuolaikinių paukščių protėvių. Visgi gumbai neturi folikulų, todėl spėjama, kad ant galūnių buvę guzeliai buvo odos gabaliukai, panašūs į paukščių plunksnų guzelius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: