Nematomoje Mėnulio pusėje aptikti tiltai  (17)

Aplink Mėnulį skriejantis JAV palydovas „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (LRO) nematomoje jo pusėje nufotografavo du nedidelius tiltus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie neįprasti Mėnulio paviršiaus dariniai yra netoli Kingo kraterio, kurio skersmuo – apie 75 kilometrai, teigiama NASA pranešime. Pasak palydovo perduotas nuotraukas išnagrinėjusių „LRO Camera“ ekspertų grupės vadovo Marko Robinsono, didesnysis tiltas yra beveik 7 metrų pločio ir 20 m ilgio. Jo pločio pakanka dviejų eismo juostų keliui. Šis tiltas jungia negilaus tarpeklio kraštus, jo gylis – nuo 6 iki 12 metrų, tai maždaug atitinka 4 aukštų namą. Tai, kad šis darinys tikrai yra tilto formos, patvirtina nuotraukose matomi šviesos atspindžiai kitoje jo pusėje. Antrasis tiltas beveik 2 kartus mažesnis už pirmąjį, jis yra šalia pirmojo, teigiama pranešime. Nors NASA mokslininkai pabrėžia, kad LRO nuotraukose matomi tiltai yra natūralios kilmės objektai, susidarę vykstant geologiniams procesams, jie pripažįsta, kad šis LRO atradimas jiems buvo gana netikėtas. Pasak jų, Žemėje natūralūs tiltai susidaro dėl vėjo ir vandens sukeltos erozijos, tačiau Mėnulyje nėra nei vieno, nei kito. Iš visko sprendžiant, šiuos tiltus suformavo ištirpdytos uolienos, išmestos iš Kingo kraterio susidūrus su asteroidu ar kitu dangaus kūnu. Po smūgio turėjo šalimais susidaryti maždaug 17 kilometrų skersmens skystų uolienų „ežeras“. Jo paviršiuje išsilydžiusios medžiagos greitai sukietėjo, tačiau gilesni sluoksniai vėso dar gana ilgą laiko tarpą, mano mokslininkai. Pasak jų, gali būti, kad dabartinių tiltų vietoje buvo nedidelis magmos iškilimas: atslūgus magmos srautui jis liko tuščiaviduris, o, po kurio laiko suirus sukietėjusios išorinės dalies fragmentams, susiformavo tilto apačioje esanti anga. LRO nuotrauką tyrę specialistai tvirtina, kad didesniojo tilto arka atrodo esanti gana tvirta ir laisvai galėtų išlaikyti tiltu einantį vieną ar kelis astronautus.

Mėnulyje neseniai buvo pastebėti ir kiti neįprasti geologiniai dariniai – paviršiuje esantys urvai, susidarę dėl tos pačios priežasties – vėstant vadinamiesiems ištirpusios lavos „vamzdžiams“, kuriais ji tekėjo kadaise Mėnulyje vykusių seisminių procesų metu.

Norintys patyrinėti originalios raiškos LRO nuotrauką ir pabandyti atrasti joje antrąjį tiltą gali tai padaryti šiame tinklalapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)