Tarakonai irgi gali būti naudingi: iš jų bus gaminami antibiotikai  (5)

Nepageidaujami įnamiai pagaliau galės nuveikti ką nors naudingo. Britų mokslininkai atrado, kad tarakonų smegenyse yra medžiagų, galinčių tapti naujos kartos antibiotikais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarakonai ir į juos panašūs vabzdžiai turi gynybos mechanizmą nuo bakterijų, kuris išsivystė gyvenant antisanitarinėmis sąlygomis. Per eksperimentus Notingemo universitete tarakonų ir skėrių smegenų ir nervų sistemos audiniai nužudė daugiau nei 90 proc. žarninių lazdelių (E. coli) bei itin atsparių auksinio stafilokoko (Staphylococcus aureus) atmainų, nepakenkdami žmogaus ląstelėms. Ankstesni tyrimai parodė, kad tarakonai namuose platina bakterijas, susijusias su alerginėmis reakcijomis ir astma, o ligoninėse perneša vaistams atsparius mikroorganizmus. Meticilinui atspari auksinio stafilokoko atmaina sukelia greitai progresuojančius audinių uždegimus, kurie gali baigtis mirtimi. JAV kasmet šiomis bakterijomis užsikrečia maždaug 90 tūkstančių žmonių, ir 15 tūkstančių iš jų neišgyvena. „Vabzdžiai dažnai gyvena nehigieniškoje aplinkoje, kurioje susiduria su daugeliu skirtingų bakterijų, - sako Simonas Lee, tyrimo vadovas. - Natūralu, kad jie rado būdų apsisaugoti nuo mikroorganizmų."

Mokslininkai tarakonų audiniuose atpažino devynias molekules, mirtinas bakterijoms. Dabar bus tiriamas šių molekulių efektyvumas kovojant su besivystančiomis superbakterijomis, kurios paprastai dauginasi intensyvios priežiūros palatose ir yra neįveikiamos daugeliui antibiotikų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)