Rusijai bus šokas. JAV aneksuoja 1 mln. km² Šiaurėje  (3)

JAV padidino savo kontrolės zoną Arktyje, išplėsdama kontinentinį šelfą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV padidino savo kontrolės zoną Arktyje, išplėsdama kontinentinį šelfą. Vašingtonas pareiškė, kad jų veiksmai nepažeidžia tarptautinės teisės ir yra skirti užtikrinti saugumą ir stabilumą regione.

JAV paskelbė apie savo kontrolės zonos Arktyje išplėtimą, teigdama, kad šalies sausumos teritorija tęsiasi po vandeniu, praneša Valstybės departamentas.

Aneksuotos teritorijos, kurių plotas yra apie 1 mln. km², yra strategiškai svarbios ir yra daugiausia Arktyje ir Beringo jūroje. Kitos šelfo ribos yra Atlanto vandenyne, Ramiajame vandenyne ir Meksikos įlankoje.

„Bloomberg“ rašo, kad Jungtinės Valstijos dabar turės prieigą prie mineralų, kurie naudojami atsinaujinančios energijos projektams ir elektromobilių akumuliatorių gamybai, taip pat prie naftos ir dujų telkinių. Tačiau Valstybės departamentas teigia, kad tai pirmiausia geografinė sėkmė, o ne turtingi ištekliai.

Ne paslaptis, kad Rusijos Federacija pretenduoja į kai kurias naujas JAV teritorijas. Pavyzdžiui, Federacijos taryba net perspėjo apie agresoriaus pasirengimą ginti savo teritorinius interesus. Pasak rusų, JAV esą neturi galimybių plėtoti regionus, nes JAV beveik neturi ledlaužių, o Rusija neva giriasi turinti jų reikiamą kiekį.

 

Rusijos prezidentas Putinas vadino Arkties plėtrą „neginčijamu prioritetu“, atsižvelgdamas į „kolosalias ekonomines regiono galimybes“. Tačiau jis taip įklimpęs į karą Ukrainoje, kad net nekomentavo teritorijų, kurios galėtų padėti Rusijai užpildyti savo biudžetą, praradimo.

Kai kurie ekspertai mano, kad JAV žingsnis iš tiesų gali išprovokuoti naują įtampą ir konfliktus regione, kuris jau tapo geopolitinės kovos dėl prieigos prie energijos atsargų ir transporto kelių arena.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(223)
(22)
(201)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: