Po Kinijos. „SpaceX“ raketa į kosmosą iškėlė slaptą JAV karinį lėktuvą. Kas žinoma (Video)  ()

Paleidimas pažymėjo dar vieną etapą JAV ir Kinijos kosminėje konkurencijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slaptas JAV kosminis lėktuvas X-37B gruodžio 28 d. išvyko į septintąją misiją „SpaceX“ raketa „Falcon Heavy“. Būtent ši raketa pirmą kartą į kosmosą paleido X-37B, kuris gali pasiųsti jį į aukštesnę nei bet kada anksčiau orbitą. Kaip ir ankstesnių misijų metu, daugkartinio naudojimo kosminiame lėktuve įgulos nėra, rašo „The Guardian“.

Slapto amerikiečių kosminio lėktuvo X-37B paleidimas įvyko dviem savaitėmis vėliau nei planuota. Gruodžio viduryje jį tris kartus buvo bandoma išsiųsti į kosmosą, tačiau paleidimas buvo atidėtas arba dėl prastų oro sąlygų, arba dėl nežinomų techninių problemų.

Nešančioji raketa „Falcon Heavy“ išsiuntė X-37B į orbitą praėjus dviem savaitėms po to, kai panašus slaptas Kinijos kosminis lėktuvas, vadinamas „Shenlong“, išskrido į kosmosą. Jei amerikiečių nepilotuojamas orlaivis atliko septintą skrydį į kosmosą, tai „Shenlong“ išvyko į trečiąją misiją. Taigi X-37B paleidimas į orbitą pažymėjo dar vieną įvykį JAV ir Kinijos konkurencijoje kosmose.

X-37B yra karinis lėktuvas, kuriame Pentagonas išbando įvairias technologijas kosmose. Pirmą kartą į orbitą jis išskrido 2010 m. Ankstesnė, šeštoji, misija baigėsi 2022 m. lapkritį ir tai buvo ilgiausias X-37B skrydis, orbitoje orlaivis praleido 908 dienas.

 

Kosminį lėktuvą Pentagonui pastatė bendrovė „Boeing“, jis primena NASA erdvėlaivius, nors yra 4 kartus mažesnis – jo ilgis siekia 9 metrus. Lėktuvą į orbitą iškelia nešančioji raketa, vėliau jis nusileidžia autonomiškai, kaip įprastas lėktuvas. X-37B gali skristi kosmose nuo 240 iki 800 km aukštyje. Tačiau Pentagonas nesako, kiek šį kartą pakilo X-37B, tačiau raketa „Falcon Heavy“ gali iškelti jį į aukštesnę orbitą nei bet kada anksčiau.

 

Septintosios misijos metu X-37B vėl bus atliekami įvairūs slapti eksperimentai ir nežinomų technologijų bandymai. Taip pat bus atliktas NASA užsakymu atliktas eksperimentas, kurio metu mokslininkai nori gauti duomenų, kaip augalų sėklas veikia ilgalaikis kosminės spinduliuotės poveikis.

Tiksliai nežinoma, kiek šį kartą truks X-37B misija, tačiau kai kurie ekspertai mano, kad slaptasis lėktuvas į Žemę galėtų sugrįžti 2026 metų birželį. Kiekviena ankstesnė misija buvo ilgesnė nei ankstesnė, todėl septintasis skrydis į kosmosą gali tapti rekordiniu. Pavyzdžiui, pirmoji X-37B misija truko 224 dienas, o penktoji – 780 dienų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()