Kiek smegenys gali išbūti be deguonies? Mokslininkai atsakė, po kiek laiko jos žūtų  ()

Smegenys turi nuolat gauti deguonies, kad galėtų tinkamai veikti. Tačiau kiek laiko jos gali išbūti be jo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Live Science“, žmogaus smegenims reikia daugiau energijos nei bet kuriam kitam kūno organui. Ir, nors jos sudaro tik 2 proc. vidutinio suaugusio žmogaus kūno svorio, sunaudoja apie 20 proc. deguonies prisotinto kraujo, kurį pumpuoja širdis, teigiama 2021 m. žurnale „Intensive Care Medicine“ paskelbtoje apžvalgoje.

Smegenims didelio deguonies kiekio reikia tam, kad būtų palaikomas elektrolitų ir mineralų, kurie svarbūs elektrinių impulsų perdavimui nervų sistemoje, balansas. Jei dėl deguonies trūkumo šis disbalansas atsiranda, neuronai nebegeba tinkamai siųsti signalų.

Nacionalinio neurologinių sutrikimų ir insulto instituto duomenimis, vos per 5 minutes deguonies kiekio trūkumas gali sukelti komą, traukulius ir neuronų žūtį. Laimei, po insulto kai kurių žmonių smegenys gali atgauti didelę dalį funkcionavimo, jeigu gydymas vykdomas greitai.

Visgi jei yra ne deguonies trūkumas, o jis visiškai negaunamas, visos smegenų ląstelės per šias kelias minutes gali visiškai žūti.

Nors, pasak Dannio Gonzalezo, kraujagyslių neurologo ir Barrow neurologijos instituto Fynikse, Arizonoje, docento, šis laikas kiekvienam asmeniui gali būti skirtingas. Tai daug priklauso nuo rizikos veiksnių, tokių kaip kraujospūdis, cholesterolio kiekis kraujyje, rūkymas.

 

Stebėtina, bet tų, kurie turi širdies ir kraujagyslių problemų, smegenų žūties laikas gali būti ilgesnis, nes įprastai turint tokių problemų kraujagyslės yra susiaurėjusios, o tai apsunkina kraujo tekėjimą į audinius ir organus, įskaitant ir smegenis.

Tad tokių asmenų smegenys jau yra pripratusios gauti mažesnį deguonies prisotinto kraujo kiekį, tad be jo, tikėtina, kai kuriais atvejais galėtų išbūti kiek ilgiau nei, pavyzdžiui, sveiko jauno žmogaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()