"Titanikas" nuskendo dėl valdymo klaidos?  (4)

Vieno iš "Titanike" tarnavusių ekipažo narių giminaitė atskleidė, jog laivo avariją lėmė nesusipratimas dėl laivui valdyti skirtų nurodymų. "Titaniko" antrojo kapitono padėjėjo Čarlzo Laitolerio (Charles Lightoller) anūkė rašytoja Louise Patten teigia, jog laivo vairininkas lainerį nukreipė tiesiai į ledkalnį, vietoj to, kad nukreiptų jį į šoną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Belfaste pagamintas prabangus vandenynų laineris nuskendo Atlanto vandenyne savo pirmosios kelionės metu 1912 metų balandį, kartu su savimi nusinešdamas daugiau kaip 1500 gyvybių. Patten sako, jog tragedija įvyko tuo metu, kai to laikotarpio laivuose buvo vykdomas komunikacinių standartų pasikeitimas - vidinėse laivų sistemose naudojamos komandos skyrėsi, priklausomai nuo to, ar laivas buvo varomas garu, ar vėjo jėga. Patten teigimu, du valdymo komandų standartai savo esme buvo visiškos priešingybės, todėl pagal vieną sistemą komanda pasukti šturvalą į dešinę (angl. 'hard a-starboard') pagal kitą standartą reiškė posūkį į kairę. Ji taip pat priduria, jog laivo vairininkas buvo apmokytas burlaiviuose, todėl, gavęs kryptį nusakančią komandą, pasuko laivą link ledkalnio, kas ir lėmė tragiškas pasekmes.

Patten šią istoriją apie katastrofą jau adaptavo savo rašytam romanui "Good As Gold". Ji sako, Čarlzas Laitoleris dirbo kitoje pamainoje, todėl susidūrimo metu kapitono tiltelyje jo nebuvo. Apie įvykusį faktą netrukus prieš pat laivui nuskęstant jis išgirdo skubiame kapitono ir jo padėjėjų pasitarime.

Patten teigimu, Laitoleris buvo vienintelis tikrąją istoriją žinantis ir katastrofą išgyvenęs asmuo. Jis taip pat žinojo, jog kompanijos, kuriai priklausė "Titanikas" - "White Star Line" vadovas Bruce Ismay po smūgio į ledkalnį įtikino kapitoną Smitą tęsti plaukimą į priekį. Tiesios kapitono padėjėjas neatskleidė, baimindamasis, jog kompanija bankrutuos ir daugelis žmonių neteks darbo. Tačiau ar tokia istorijos versija yra nepramanyta, patikrinti tikriausiai bus sunku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: