Sukurti tiek trumparegiams, tiek toliaregiams tinkantys akiniai  (3)

Trumparegis? Toliaregis? Vidutiniškai matantis? Visiškai nesvarbu - naujasis "graviravimo" būdu pagamintas lęšis bus tinkamas visais atvejais, žada jo išradėjas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Regos sutrikimas, kai žmogus negali matyti tiek arti, tiek toli esančių objektų, nėra labai retas, ir šiam sutrikimui koreguoti naudojamas klasikinis sprendimas - bifokaliniai, arba dvilęšiai akiniai. Tiesa, šią technologiją vargu ar galima vadinti modernia, kadangi ją Benjaminas Franklinas sukūrė dar 1784 metais. Tačiau Izraelio Bar-Ilan universiteto mokslininkas Zeevas Zalevsky paskelbė sukūręs naujo tipo "graviruotą" lęšį, kuris taip pat leidžia matyti tiek arti, tiek toli esančius objektus. Jis teigia, jog nesvarbu, ar jūs trumparegis, ar toliaregis, šie akiniai bet kuriam vartotojui turėtų užtikrinti aiškų regėjimą, žvilgsnį fokusuojant bet kuriuo atstumu.

Kaip gi šis išradimas veikia? Zeevas Zalevsky sukūrė specialią lęšių gamybos technologiją - gamybos metu standartinio lęšio paviršiuje išgraviruojamos 25 beveik apskritimo formos struktūros. Kiekviena iš jų susideda iš dviejų koncentrinių žiedų, be to, jos yra išdėstytos tinkleliu. Žiedai sukuria šviesai perduoti reikalingus atskirus kanalus, kuriais šviesa fokusuojama ne viename taške (židinyje), bet akiai statmenoje ašyje.

Zalevsky teigia, jog jei naudotojas sufokusuoja savo žvilgsnį ties bet kuriuo ašinio fokusavimo tašku, "jis visada matys sufokusuotą vaizdą". Kol kas išradėjas dar nepatikslino, ar toks modelis yra universaliai tinkamas absoliučiai visiems žmonėms ar tik tam tikrai specifinei jų grupei, ar akiniams bus reikalingi okulistų receptai ir panašiai. Be to, išradimo kritikai jau dabar pastebi, jog per atskirus žiedus sklindančios šviesos bangos interferuoja, todėl prarandama dalis šviesio, o tai savo ruožtu turėtų mažinti matomo vaizdo kontrastą. Zalevsky neneigia šios problemos, tačiau teigia, jog smegenys "per kelias sekundes gali prisitaikyti prie mažesnio kontrasto vaizdo, ir tai įvyksta taip efektyviai, jog pacientas skirtumo net nepastebi".

Ar technologija bus priimtina medicininiu požiūriu, parodys artimiausia ateitis. Tuo tarpu Zalevsky kartu su partneriais jau įkūrė kompaniją "Xceed Imaging", kuri gamins ir rinkai tieks naujosios technologijos pagrindu veikiančius gaminius. Jei jie išties veiks pakankamai efektyviai, išradimas gali  pakeisti senuosius bifokalinius lęšius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)