"Hayabusa" rastos dalelės nėra paprastos dulkės, teigia mokslininkai  (17)

Japonijos kosminių tyrimų agentūra JAXA paskelbė daug žadančias, tačiau kol kas galutinių išvadų nepateikiančias naujienas: "Hayabusa" misijos metu surinktas asteroidų dulkes tiriantys mokslininkai teigia, jog transportinėje zondo kapsulėje rastos dalelės yra kosminės kilmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Hayabusa" misija truko septynerius metus. Jos metu kosminis zondas nusileido ant asteroido paviršiaus ir paėmė jo paviršiaus medžiagos mėginį. Surinktos dalelės vis dar analizuojamos, tačiau preliminarūs skenavimo elektroniniu mikroskopu rezultatai atskleidė, jog mėginio kilmė nežemiška. Tyrinėtojai taip pat tikisi, jog, atlikus biologinę analizę, dalelėse bus rasta ir nežemiškos gyvybės požymių ir užuominų apie Saulės sistemos ir mūsų pačių kilmę.

"Hayabusa" į orbitą pakilo 2003 metais, o atgal sugrįžo praėjusį birželį. Asteroido paviršiuje aparatas praleido tik maždaug pusvalandį. Ši misija buvo pirmasis pavykęs bandymas į Žemę pargabenti asteroido medžiagos mėginių. Jos metu teko susidurti su kai kuriomis techninėmis problemomis, tačiau JAXA ir NASA specialistai įsitikinę, jog mėginio dydžio pakaks bent keletui naujų atradimų. Tiesa, medžiagos analizės pabaigos teks palaukti dar bent keletą mėnesių, tačiau JAXA atstovai žada jau artimiausiu metu atskleisti naujos informacijos apie jos specialistų vykdomus tiriamuosius darbus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: