Masinio bičių žudiko "byla" turi naują įtariamąjį  (9)

Per pastaruosius ketverius metus skirtinguose JAV regionuose paslaptingai išnyko 20-40% bičių kolonijų. Jų žudikas buvo nežinomas - iki dabar. Entomologų komanda kartu su JAV Nacionalinio saugumo departamento mokslininkais turi naują pagrindinį įtariamąjį (tiksliau - įtariamuosius), teigiama naujausioje jų ataskaitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Montana universiteto entomologai, ieškodami medų nešančių vabzdžių išnykimo priežasčių, į pagalbą pasikvietė JAV Nacionalinio saugumo departamento atstovus. Nors toks gamtininkų bendradarbiavimo modelis yra tikrai neįprastas, jis davė konkrečių rezultatų. Visi požymiai rodo, jog dėl išnykimo yra kaltas viruso ir grybelinio susirgimo derinys. Dabar lieka vienintelė problema - kaip sugriauti šių dviejų užkratų "partnerystę".

Medų nešančių bičių kolonijų masinis išmirimas vyko ganėtinai keistai, o aplinkybės, kuriomis žūdavo ištisos bičių kolonijos, trukdė tirti šį susirgimą detaliau. Prieš mirdamos, bitės išsiskraido iš savo avilio atsitiktinėmis kryptimis, tad tai apsunkina pastangas surinkti tyrimams reikalingą mėginių skaičių.

Tačiau kariškiai pasirodo turėjo tam tinkamų įrankių - specialią baltymams analizuoti skirtą programą, kuri skirta tirti ir identifikuoti karinių veiksmų lauke aptiktas biologines veikliąsias medžiagas arba mikroorganizmus. Biologiniai agentai yra nustatomi pagal pavienius baltymus, kurie būdingi vienai ar kitai jų klasei. Internetinis portalas "New York Times" detaliau aprašo šių tyrimų principus (neabejotinai šypseną kelia tas faktas, jog mokslininkams prireikus sutrinti žuvusių bičių kūnelius, pasirodė, jog tam geriausiai tinka paprasčiausia kavamalė).

Pasirodo, jog kaltininkas - grybelio Nosema ceranae ir viruso derinys. Pats grybelis N. ceranae jau buvo identifikuotas, tačiau jo ryšys su virusu nebuvo atrastas. Kai grybas savo veiklą suderina su virusu, jų bendras poveikis bitei yra 100% mirtinas. Kai infekcijos veikia atskirai, mirčių skaičius yra gerokai mažesnis.

Žinoma, nustatyti kaltininką - tik pirmasis žingsnis. Entomologai vis dar turi rasti būdą, kaip sustabdyti šią bendrą ataką. Kol kas planuojama susitelkti ties grybelio sunaikinimu, kadangi jį užblokuoti ir nugalėti turėtų būti lengviau nei virusą. Jei tai pavyks, bičių kolonijos vėl atsigaus. Žinoma, liks ir daugiau nepaaiškintų dalykų, pavyzdžiui, klausimas, kodėl bitės prieš mirdamos išskrenda nežinomomis kryptimis. Galbūt grybelis paveikia bičių mąstymą? Tikėkimės, jog tai paaiškės bėgant laikui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (9)