Žvilgsnis į mikropasaulį: vandens lašeliai ant hidrofobinės dangos (Video)  (9)

Mokslininkai iš Kalifornijos technologijos instituto pamėgino greitaveike filmavimo kamera filmuoti mikroskopinius - mikrolitrų dydžio - vandens lašelius, krintančius ant ypač stipriai vandenį atstumiančios medžiagos - iš anglies nanovamzdelių sudaryto hidrofobinio paviršiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog hidrofobinėmis medžiagomis laikomi tokie pluoštai, kurie nuo savęs atstumia vandenį ir neleidžia jam įsigerti į pluoštą. Apie tokias medžiagas mes jau esame ne kartą rašę: pristatėme mokslininkų tyrimus su įvairius skysčius atstumiančia medžiaga, kartu su mokslininkais svarstėme apie jų panaudojimo galimybes bei pristatėme į rinką ateinančius "nesušlampamus" drabužius bei akimirksniu išdžiūnančius maudimo kostiumus.

Tačiau vien tik skaitant apie hidrofobines medžiagas, sudėtinga įsivaizduoti kaip gi vyksta vandens atstūmimas realybėje. Tam į pagalbą galime pasitelkti naujausias vaizdo apdorojimo technologijas su greitaveikėmis kameromis, kurios "gyvai" fiksuoja vandens sąveiką su hidrofobiniu paviršiumi.  

Ypač įdomiai lašeliai ima elgtis, atsimušę į nuožulnias ar įgaubtas plokštumas bei susidūrę, o specialiai parinktas foninis lašelių apšvietimas išryškina juose vykstančius hidrodinaminius procesus.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)