Kuriamas prietaisas, padėsiantis išsiaiškinti, ar holografinė Visata iš tiesų egzistuoja  (14)

Mokslininkai iš Fermilab siekia sukurti holometrą - prietaisą, kuris turėtų patvirtinti arba paneigti kalbas, jog mes iš tiesų gyvename gigantiškoje hologramoje. Kalbant konkrečiau, bus siekiama išsiaiškinti ar mes gyvename iš tiesų trijų dydžių erdvėje, ar tai tik iliuzija, susikurianti iš 2 matmenų ir laiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teorija apie holografinę Visatą grindžiama mintimi, jog erdvėlaikis nėra idealiai tolygus; kuo labiau artėjama prie vis mažesnių atstumų, erdvėlaikis tampa vis labiau netolygus ir neaiškesnis, t.y. visai kaip didinant mažos raiškos skaitmeninę nuotrauką. Juodųjų skylių stebėjimai, atrodo, šią teoriją pagrindžia. Pasak teorijos, Visata egzistuoja dvejose dimensijose, o trečioji dimensija yra tiesiog iliuzija, sukurta susijungus laikui ir geometriniams matmenims. Tačiau atskleisti, ar trečioji dimensija iš tiesų yra tik hologramos padarinys, nėra taip lengva - jokie prietaisai negali padėti, kadangi nėra jokių kitų bangų (bent jau žinomų šiandieniniam mokslui), kurios galėtų sklisti greičiau už šviesą ir tokiu būdu išmatuoti kai kuriuos hipotetinius erdvėlaikio apribojimus.

Visgi kol kas tai tik teorija, o jai trūksta daugiau šią teoriją grindžiančių argumentų. Būtent todėl Kreigas Hoganas (Craig Hogan) ir jo komanda siekia sukurti holometrą, kuris tirtų erdvėlaikį tikrindamas matematinius modelius, pagal kuriuos kuo mažesni analizuojamos erdvės segmentai, tuo didesnis juose pasireiškiantis erdvėlaikio triukšmas. Fermi - didžiausioje lazerių laboratorijoje - bus sukurtas „holografinis interferometras“, kuris, kaip ir įprastas interferometras, padalins lazerio spindulį į du identiškus spindulius ir matuos jų dažnių skirtumą. Dažnio pokyčiui matuoti planuojama sukurti patį tiksliausią laikrodį pasaulyje.

Spindulys veidrodžio pagalba padalijamas į du koherentiškus spindulius, kurie, atsispindėję nuo veidrodžių, pasiekia detektorių. Atsiradęs skirtumas tarp dviejų spindulių charakteristikų, nesutampantis su teoriniais skaičiavimais, rodytų, jog kažkas įtakojo rezultatus. Galbūt šiuo atveju tai - holografinis triukšmas?

Tačiau skirtingai nei įprasti interfetometrai, šis matuos triukšmą erdvėlaikyje. Iš tiesų, jis bus sudarytas iš dviejų interferometrų, esančių vienas šalia kito, kurie rinks informaciją apie holografinį triukšmą. Kadangi jie matuos tokį patį erdvėlaikio atstumą, jie turėtų fiksuoti tokias pačias vibracijas. Tai bus pirmasis tiesioginis eksperimentas, nukreiptas į erdvės ir laiko prigimties analizę, todėl galima tik paspėlioti, kokią mokslininkai gaus informaciją apie Visatos prigimtį ir ar patvirtins šie duomenys prielaidą apie mūsų egzistavimą hologramoje. Tuo tarpu galime pasidžiaugti, kad kol kas dar "egzistuoja" trečioji dimensija - „holografinio interferometro“ kūrimas jau pradėtas, o mokslininkai jau kitąmet tikisi pradėti rinkti informaciją apie erdvėlaikio prigimtį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Ronaldas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: