Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

andriulis 2010-10-30 02:37
Na svietimas is tikruju yra pagrindinis imanomas ginklas pries nutukima. Tikrai daug pazystamu dabar domisi kokia preke perka. Mane labai erzina, kad vietoje E raides ir skaiciaus rasomas medziagos pavadinimas. Tai tiesiog bandoma apgauti vartotoja kuris staigiai uzmeta i sudeti akimis pravesdamas ir ieskodamas E. Pasiulymas butu toks, kad ES turetu sutarti del bendros informacijos ant produkto pakuotes. Daleiskim atitinkamos spalvos lentele, atitinkamo dydzio su joje isvardintais E numeriukais. Paimi preke i ranka ir zinai,kad nei akiniu, nei ieskoti informacijos nereiks. Laikui einant zmones ismoks rinktis prekes. Vienas pastebejimas, valgiau mcdonalde ir bandziau ant mesainio ipakavimo rasti sudeti, bet kazkodel nepavyko. Ar tai leidziama?ar mcdonald's turi isskirtines teises?
kionig 2010-10-30 02:43
Koks ten apgavimas ? Rask tu produkta, kuriame nebutu nei vieno konservanto, zinoma yra ju, bet gal tik keli. Be to, kurie gamina be konservantu, tai tie net raso 10 pt dydzio raidemis ant etiketes. Likusiems reiktu atspausdinti taip pat kaip buna prie vaistu informaciniai lapeliai, kuriuose butu surasyti visi kodai bei ju paskirtis. Kazi ar nereiketu akiniu ten skaitant 8 pt dydzio raidemis ? As tai isvis pastaruoju metu, skaityk neskaites, visur tas pats chlamas, atsiverti etikete, o net ir nereikia tos etiketes skaityt, paprasciausiai pagal kaina tai matosi, tai ir perki, kad ir jame yra to e621 ar kito brudo - svarbu skrandis pilnas. Zinoma, tik reikia save sulaikyt nuo persivalgymo.
andriulis 2010-10-30 12:52
Kionig- as is patirties sakau, jog zmones su laiku vis daugiau domisi ka valgo ir tai sprendziu ne pagal savo nuomone, o apie pastebejima pazystamu rate. Pamenu viena drauge vis skaitydavo tas etiketes, tai kiti pazystami vis pasiepdavo, o dabar jau tendencija tokia, jog jie patys pradeda atkreipti demesi i tai ka perka. Ta pati pastebiu ir ant saves. Lietuva per mazai skiria demesi i produktu gamybos ar importuojamu prekiu kokybe. Kas 10 vaisiu siunta yra tikrinama del pesticidu, tai patikekit kiek mes suryjam nevalgomu vaisiu. Kazkodel niekaip nesuprantu kodel kai kurie maisto produktai ES yra draudziami pardavineti, o lietuvoje juos kuo puikiausiai realizuoja. Isvada ta, kad mums importuojamu prekiu kokybe yra daug prastesne nei prekiu kokybe vakaru europoje. Gal kam idomu bus ka mes valgom: www.sveikasvaikas.lt
kionig 2010-10-30 13:11
Tai kas is to, kad perskaitai etikete ? Juk is gaminio nepasalinsi tu chemikalu. Zinau, kas perka lygiai taip pat is tu ukininku ten ekologiska maista, aisku ir atitinkama kaina moka. Kiek skaitant tas etikes matosi, kad viskas dauguma pas mum importuojama is lenkijos. Tai priklauso nuo patvirtintu kokiu tai sarasu maisto ir vetirinarijos agenturoje, kurie irgi stebi produktu kokybe. Del vaisiu velgi, nieks taves nevercia pirkti. Del tos nuorodos paziurejus, tai is vengtinu saraso vos ten ne viska valgau Beje, cia visi giriasi, kad skaito tas etikes kazka daro, tai klausimas tau, andriuli, ka tu valgai ? ar badauji ?
andriulis 2010-10-30 14:06
Va butent, kad nepasalinsi, o riboti tam tikra E kieki produkte butu teisinga, kas virsina leistina norma tas draudziama butu deti i prekyba. Nors ir dabar tokios taisykles galioja, bet jas reiketu koreguoti ir grieztinti. Valstybe is dalies turi rupintis ka ju pilieciai perka, o ne patys pilieciai, nes rezultatas matomas ant zmoniu pilvu. Na as nesakau, jog nevartoju prasto maisto, bet kai turiu galimybe tai tikrai renkuosi ekologiska maista. Daleiskim jei ir perki tuos pacius traskucius, tai renkuosi homemade, biski "sveikesni" nei kiti. Tai panasiai ir su kitu maistu. Beje labai retai valgau saldyta maista, gaminuosi pats. Daug prekiu gaunu is IT, DE, IE produkto vardas tas pats, bet kokybe skiriasi kaip diena ir naktis. Neprisimenu kada dantu pasta naudojau pirkta lietuvoje. Esu kalbejes su marketingo specialistu. Tai jis pasiule apsipirkineti IKI pc. Sake prekes siek tiek kokybiskesnes importuojamos, bet tai buvo gana seniai, tai zinant krizes padarinius, vezamos prekes labiau akcentuojamos ne i kokybe, bet i kaina. Tai siam momentui jauciu skirtumo nera kur pirksi, gausi ta pati produkta.
Shinigami 2010-10-31 18:45
Manau valgydamas nesveiką maistą pragyvensi ilgiau nei iš vis nevalgydamas. Nes pasakykite man už ką pensininkas, bedarbis ar minimumą gaunantis darbininkas kuriu dabar pilna Lietuvoje nusipirks sveiką maistą kai jų gaunamos pajamos per mėnesi neviršija 800 Lt, mokestis už šildymą 600 - 700 Lt. Aš iš vis nesuprantų kam reikalingi papildomi mokesčiai, nes jų didelė dalis nubyra juos administruojančiuose įstaigose. O susirgęs vis tiek gydaisi iš savo kišenės, nes nėra pinigų valstybėje. Be to nesveiką maistą valgantys žmonės taip pat moka privalomą sveikatos draudimą, tai juos ir turėtų gydyti už tuos pinigus kuriuos jau surinko. O geriausia butu iš vis panaikinti privalomąjį sveikatos draudimą, bet įsteigti kažką panašaus kaip antro lygio savarankišką pensiją. Pats kas mėnesi dediesi kažkokia pinigų sumą į taupomąją sąskaitą, o susirgęs eini ir iš jos apmoki gydimo išlaidas. O jei nepajėgi tai jau tavo problemos. Kremacijos kamera pigiau kainuoja nei pastovus gydimas
Otto 2010-11-01 10:25
Lyg ir taip. Jei ne, perskaitęs mano nuorodas, pabandyk įrodyti priešingai . http://blog.sveikasvaikas.lt/wp-content ... nussen.pdf http://www.vycius.eu/e621-monatrio-glutamatas/ http://www.vycius.eu/bandymas-su-greitu-maistu/ http://rokiskis.popo.lt/2008/10/30/e621 ... iutamatas/ Tikrai norėčiau, kad būtu pareikalauta atsakomybės iš nuodytojų, susargdinusių tūkstančius žmonių cukriniu diabetu. Jau yra įrodyta, kad E621 yra daugeliu atveju kaltas dėl šių susirgimų.
rwc 2010-11-01 12:44
Vakar pastebėjau ant Lays čipsų pakelio tokių keistų dalykų: - Didelėm raidėm užrašyta "SALTED". Kam tai sukelia ypatingų emocijų? Lietuvoje įsivaizduočiau nebent "Su joduota druska" (lyg jis sveikesnė ir turi mažiau NaCl). - Irgi akcentuota "Contains sunflower oil". Lietuvoje būtų - "Pagaminta nekepant riebaluose". Bet sudėty "Augalinis aliejus. Iki 10% saulėgrąžų aliejaus." Nebesugalvoja kaip išdurti ;]
draco 2010-11-02 02:10
Otto 2010-11-02 09:06
Šį kartą nuorodų nebedėsiu. Studijuodamas diabeto vystymosi mechanizmą, daugelyje straipsnių aptikau, kad pagrindinė priežastis- receptorių "atbukimas", kurį sukelia net ir persivalgymas. Jei tai įvyksta dažnai, žmogaus sotumo jausmas "atbunka", tuo pačiu, kasa nebeišskiria reikiamo insulino kiekio,.. Kaip tai susiję su gliutomatais, manau, aiškinti nebereikia.
Azuolas 2010-11-02 10:17
Gliutomatas "kenkia" tik tiek, kad maistą padaro skanesniu. Bet čia "blogas" ne e-621, o žmogaus bevališkumas, kad nesugeba neapsiryti. O visokios pasakos neva jis ten sukelia kokį tai vėžį ar dar kokią ligą yra pasakos, daugumoje maisto produktų ir natūraliai atrasi "e621" gliutomatų.
Arns 2010-11-02 10:38
visiškai nesupratai, e621 slopina "sotumo jausmą", tad čia jau net ne nuo žmogaus valios viskas priklauso. Juk jeigu žmogų kutena ir jis juokiasi, tai nereiškia kad jis silpnas(drįsta juoktis). Tas pats ir su šita chemija, ji stimuliuoja ir žmogaus organizmą apgauna.
draco 2010-11-02 11:19
Pas daugumą šios diskusijos dalyvių vyrauja diletantiški komentarai su nepagrįstais teiginiais. Manau, kad pagrindinė to priežastis yra nekontroliuojamas informacijos pateikimas žiniasklaidoje, ypač TV. Jeigu jau nusprendėte ką nors pasakyti, būtų malonu, kad ir pateiktumėte informacijos šaltinius. to Otto Deja man būtų gana įdomu sužinoti, kaip mononatrio glutamatas susijęs su diabetu. Pasistengiau truputį paieškot, tačiau nieko įtikinamai bendro tarp E621 ir diabeto neradau. Tačiau sužinojau, kad sotieji riebalai gali turėti įtakos II tipo diabeto formavimuisi, kadangi šie riebalai didina organizmo atsparumą insulinui (). Kas liečia visus kaltinimus šiam skonio stiprikliui, tai aš labai pasigendu įrodymų. Mano nuomone, daugumoje straipsnių tiesiog išdėstoma pikta kritika šios medžiagos atžvilgiu. Negana to, viskas pateikiama tokia forma, kad susidaro įteigimo, jog tik kvailiai gali netikėti šia informacija, įspūdis. ps. visada malonu skaityti argumentuotą komentarą, paremtą svariais įrodymais. Išsakant savo nuomonę būtina pažymėti, kad tai tėra jūsų nuomonė.
Azuolas 2010-11-02 17:06
O pvz sultys išvis nesukelia sotumo jausmo, nors turi kalorijų ir taip pat "apgauna", tačiau žmonės nekelia dėl to isterijos. Visa problema yra ta, kad tiesiog plačioji visuomenė bijo tokių baugių žodžių, kaip "chemija" ar "sintetika", šie žodžiai tarytum jau savaime yra blogi ir kenksmingi Įdomu koks bus produkto perkamumas jei parašyčiau ant etiketės ne "sūdyta silkė", o "silkė natrio chloride" nors šiaip manau, kad ne sotumą, o būtent skonį e621 gerina. Juk nuima ir pagedusių produktų skonį ir pan. Jei tik sotumą apgautų nebūtų toks populiarus. (Ką gautų prekybininkai iš to, jog maistą paverčia nesočiu?) Nors galiu ir klysti, pagooglinsiu plačiau kada.
Nerkashis 2010-11-06 17:39
Immortal pakišo tą mintį ir aš jos jau senai laikausi, kad tik švietimas, pastovus sveiko gyvenimo ugdymas gali kovoti prieš nutukėlius. Dabar labai populiaru prieš nedorybes kovoti mokesčiais. Na ir kiek vargšas žmogelis jų mokės? Savo foto keli į PC - moki, žiūri tv, klausai radijo - moki, nusiperki traškučių arba ilgoj kelionėj sustoji tik degalinėj, nes aplink nėra didesnių parduotuvių - moki daugiau, kaimynas rūko - žėk sumąstys psd padidint, esi jaunas vairuotojas (potencialus kelių erelis) - moki daugiau.... Savo dukrai pastoviai patarinėju kas sveika valgyt, ko reiktų mažiau, nors jai tik 7. Ir beje, etiketes taipogi skaitau.