Ežerus ir gruntą valys ozono burbuliukai  (1)

Jutos universiteto (JAV) inžinierius Endis Hongas (Andy Hong) aplinkos valymu užsiimančiai Kinijos kompanijai Honde LLC pasiūlė būdą, kaip nuo sunkiųjų metalų ir kitų teršalų išvalyti paežerių gruntą. Poveikis padidintu ozonavimu (heightened ozonation treatment - HOT) padeda iš grunto ar vandens išskirti bei pašalinti tiek organinės, tiek neorganinės kilmės teršalus – naftą, mazutą, sunkiuosius metalus, pramonines atliekas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grunto valymo įrenginys statomas ant ežero kranto. Užterštas pakrančių gruntas suverčiamas į įrenginio talpyklas. Jose iš užteršto dirvožemio pirmiausiai pašalinami organinės kilmės teršalai: surinktas gruntas talpykloje suslegiamas ozono dujomis, o po kurio laiko minėtų dujų slėgis sumažinimas. Slėgio keitimo ciklas kartojamas keletą sykių. Slėgio kaitos metu susiformuoja maži ozono burbuliukai, kurie ir suardo organinius teršalus. Kitas grunto valymo etapas – sunkiųjų metalų šalinimas. Tai atliekama apdorojamą gruntą užpilant chelato medžiagomis, kurios išgrynina grunte esančius metalus. Kalkės šiuos teršalus pašalina nuosėdų pavidalu, nuosėdos surenkamos filtrais. „Tokiu būdu išvalytas dirvožemis gali būti panaudotas viešųjų erdvių apželdinimui“ - teigia įrenginio autorius A.Hongas. – Jei šis projektas bus sėkmingas Kinijoje, panašius projektus planuojame plėtoti ir kitose šalyse.“

Naujoji amerikiečių sukurta valymo technologija gali būti pritaikoma valant ne tik paežerių gruntą, bet ir pačius vandens telkinius (iš vandens šalinant naftos ir dujų teršalus ar kenksmingą dumblą), taip pat nuo organinių teršalų ar sunkiųjų metalų junginių valant industrinių rajonų, sąvartynų dirvožemį.

Kol kas įrenginys išbandytas tik laboratorijoje, o šiuo metu jis yra testuojamas Kinijoje, mėginant išvalyti į vakarus nuo Šanchajaus esančio 4,5 mln. gyventojų turinčio Wuxi industrinio miesto kaimynystėje tyvuliuojančio didžiulio Taihu ežero pakrantę. Eksperimentas Kinijoje pradėtas šių metų rugsėjį ir turėtų trukti iki trijų mėnesių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)