Žmonės be pulso pasiekė ilgaamžiškumo rekordą (Video)  (2)

Trys pacientai, kuriems Vokietijoje buvo persodintos dirbtinės širdys, su jomis gyvena jau ilgiau nei 5 metus. Tai naujas Europos rekordas, pabrėžiantis šio medicinos mokslo pasiekimo svarbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išgyvenimo po dirbtinės širdies implantavimo operacijos rekordą pasiekė trys Hanoverio Medicinos mokyklos (MHH) Širdies klinikos (Vokietija) pacientai, pranešė naujienų agentūra DPAD. Jiems tokios operacijos buvo atliktos prieš 5 metus. Ilgiau už juos pasaulyje su dirbtinėmis širdimis gyvena tik 2 kiti pacientai, kuriems jas persodino JAV chirurgai, teigiama pranešime.

MHH Širdies klinikos direktoriaus pavaduotojas profesorius Martinas Strüberis žurnalistams sakė, kad tuo metu, kai pradėjo pirmuosius 375 gramus sveriančio dirbtinės širdies aparato „Heartmate II“ klinikinius tyrimus, galėjęs tik svajoti, kad pacientas po persodinimo operacijos galės gyventi su juo 5 metus.

„Prieš penkerius metus negalėjome būti tikri, kad žmogus be pulso galės sėkmingai gyventi ne vienerius metus, ir kad kiti jo organai prie to prisitaikys“, – sakė profesorius.

„Heartmate II“ tipo dirbtinės širdys naudoja vadinamąją bepulsę technologiją – tokie aparatai varinėja kraują nuolatinai, o ne ritmingais „pompos“ stūmiais. Todėl persodinus ligoniams tokias dirbtines širdis pradingsta pulsas.

Pasak Vokietijos mokslininkų, per 5 metus kiekviena MHH Širdies klinikos pacientams persodinta dirbtinė širdis perpumpavo apie 15 milijonų litrų kraujo. Tokie aparatai yra 12 cm dydžio, jie pagaminti iš titano lydinio. „Manau, kad jie galėtų veikti mažiausiai 10 metų, tačiau galėtų kilti problemų dėl vamzdelių“, - sakė profesorius M. Strüberis.

Dirbtinės širdys buvo persodintos tiems pacientams, kurių būklė reikalavo skubios širdies transplantacijos, tačiau tinkamo donoro organo būtų reikėję ilgai laukti. Tad vokiečių medikai implantavo dirbtines širdis, manydami, kad tai tik laikina išeitis belaukiant tinkamo donoro organo.

„Heartmate II“ aparatai iki šiol oficialiai laikomi „plano B“ variantu, tačiau dabar klinikos atstovai teigia, jog dirbtinės širdys gali tapti pagrindine išeitimi širdies transplantacijos laukiantiems pacientams. Kai kuriems tinkamos donoro širdies tenka laukti iki 5 metų, teigiama pranešime.

Pranešama, kad Hanoverio Medicinos mokyklos (MHH) Širdies klinikoje iki šio laiko dirbtinės širdys buvo persodintos 100 pacientų.

„Heartmate II“ dirbtinės širdis varinėja kraują „pumpuodamos“ iki 10 000 kartų per minutę sparta. Jos specialiu laidu yra prijungtos prie elektroninės energijos tiekimo sistemos, kurią pacientai nuolat nešiojasi prie savęs nedidelėje kuprinėje.

Šiame vaizdo siužete nufilmuotas dirbtinę „Freedom Driver“ širdį turintis 43 metų amerikietis Charlesas Okeke, pirmasis pasaulyje žmogus, parėjęs į savo namus po to, kai chirurgai išpjovė jo tikrąją širdį.


Watch CBS News Videos Online

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)